Din cuprinsul articolului
CUM și UNDE pot dona românii SÂNGE pentru UCRAINA. Lista completă a centrelor 42 de centre de transfuzii.
În continuarea campaniei desfăşurate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Sănătăţii sprijină campania de donare de sânge, „România donează sânge pentru Ucraina!”
„Am avut încă de la sfârşitul acestei săptămâni o şedinţă online cu directorul Institutului de Hematologie şi Transfuziologie şi cu directorii Centrelor de transfuzii din fiecare judeţ şi din municipiul Bucureşti. (…) Avem cel puţin 42 de locaţii în care se poate dona sânge pentru Ucraina„, a declarat Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Sănătății a precizat că în toate centrele a fost suplimentat materialul sanitar specific necesar – reactivi, pungi de recoltare de sânge.
„Există foarte multe entităţi publice şi private care doresc să ajute la prelevarea de sânge. Stabilim un procedeu foarte simplu de realizare de protocoale, astfel încât fiecare entitate care doreşte să ajute să-şi poată direcţiona angajaţii sau colaboratorii la centrele de recoltare cele mai apropiate. Institutul Naţional de Hematologie centralizează aceste parteneriate şi fiecare centru judeţean, în funcţie de locaţia operatorului respectiv, va ajuta la prelevarea de sânge”, a explicat ministrul.
CUM și UNDE pot dona românii SÂNGE pentru UCRAINA
Dacă vreți să donați sânge, potrivit Institutului Național de Hematologie Transfuzională, trebuie să fiți odihniți și bine hidratați, să nu fumați cu o oră înainte de donare și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu luați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) și să aveți un act de identitate .
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiţii:
- vârsta cuprinsă între 18-60 ani
- greutate peste 50 Kg
- puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
- sa nu fiți sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:
- hepatită (de orice tip)
- TBC
- sifilis
- malarie
- epilepsie și alte boli neurologice
- boli psihice
- bruceloză
- ulcer
- diabet zaharat
- boli de inimă
- boli de piele: psoriazis, vitiligo
- miopie forte peste (-) 6 dioptrii
- cancer