Din cuprinsul articolului
Cum și cine începe o relație? Psihoterapeut: „Tu trebuie să decizi pentru fericirea ta”.
Cum faci primul pas? Cine începe primul o relație: femeia sau bărbatul? Ce spui sau ce ai putea face, astfel încât să-ți iasă bine din prima, să nu suferi vreo deziluzie?
Femeia sau bărbatul? Cum și cine începe o relație
Primul lucru pe care ar trebui să-l avem în vedere față de o persoană care ne place este ceea ce simțim noi.
„Când vine vorba de această lipsă de cunoaștere de a face primul pas într-o relație, pornind de la ideea că cineva îți place, mergem pe ideea de a ști tu, ca bărbat, să faci primul pas. Și, eventual, și femeia să știe să reacționeze la primul pas.
Pentru că există acest risc, ca, într-adevăr, tu să nu știi, ca bărbat, cum să faci. Și ea să considere că cine știe ce problemă are sau ce tragedie s-a întâmplat prin stilul tău de abordare. Deși ei îi place de tine.
Și-atunci, de aici putem să abordăm acest subiect. Ca, în final, peste cinci-șase ani, să nu spui, când vă întâlniți întâmplător „Stai puțin, păi mie îmi plăcea de tine”. „Dar și mie”, „Și-atunci, de ce nu s-a întâmplat nimic?” „Nu știu. Nu mi-a plăcut, că m-ai abordat și mi-ai spus nu știu ce. Și eu e-am refuzat atunci, deși îmi plăcea de tine.” ”Iar eu, ca bărbat, am considerat că e ok, dacă nu vrei să mă bagi în seamă și nu-ți place, sufăr, dar îmi văd de drumul meu””, a explicat Virgil Munteanu, directorul Editura Evenimentul Zilei și Capital.
Prin urmare, cine și cum face primul pas? Există o formulă magică, există o rețetă de succes care să ne scutească de deziluzii și supărări?
„Uneori femeile fac pe inabordabilele. Și asta poate fi un semn bun sau rău. Alta e întrebarea mea, însă: există o regulă ca bărbatul să facă primul pas?”, a punctat și Elena Oceanu, realizatorul emisiunii DocPlay.
Jocul dinaintea „primului pas”: „Portița deschisă” VS „Ușa în nas”
Înainte de primul pas propriu-zis, între cei doi potențiali parteneri există un joc.
„Există un joc al femeii inabordabile. Dar trebuie, totodată, în acest joc să las o portiță deschisă și să înțeleagă persoana din fața mea, bărbatul, că totuși eu sunt interesată”, a explicat Beatrice Enăchescu.
„Portița deschisă” înseamnă că, dacă pasul pe care l-a făcut spre tine cel pe care îl placi nu-ți place, poți să îi explici asta. Adică, dacă te-a invitat la un meci de fotbal și ție nu-ți place fotbalul, poți să-i spui asta. Și să menționezi, în treacăt, că adori, handbalul. Sau baletul.
Pentru că un refuz continuu, fără nicio explicație, înseamnă, de fapt, o ușă trântită în nasul celui pe care îl placi. Deși tu nu intenționezi asta.
Aici e vorba de asumare. Dacă nu știm să ne asumăm, de când suntem mici, anumite lucruri în viață, evident că mai târziu suport consecințele. Vizavi de cine face primul pas, există, în societatea noastră, această așteptare din partea bărbatului. Dar nu este o regulă generală”, a mai spus psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.
Asumă-ți deciziile! Psihoterapeut: „Tu trebuie să decizi pentru fericirea ta”
Concluzia este una simplă. Dincolo de educație, de timiditate, de ce „se cade sau”, dincolo de nehotărâre sau neîncredere, cea mai importantă este decizia ta. Trebuie să-ți asumi dacă vrei, cu adevărat sau nu, să cunoști pe cineva. Să faci un pas, sau să accepți un pas spre tine, pentru a evita eventualele păreri de rău din viitor.
„Oricât de timizi am fi, oricât de temători de a primi un refuz, până la urmă, tu trebuie să decizi dacă merită sau nu să faci acest prim pas. Pentru că, s-ar putea, la un moment dat, să-ți pară rău, peste cinci ani, peste 10 ani… Că n-ai făcut un pas care ar fi putut să fie o oportunitate și să fie decisiv pentru fericirea ta”, a mai spus fondatorul „Viața la prezent”.