Sari la conținut

Cum și ce puncte trebuie să masați ca să scăpați de durerile de cap sau de spate

Este una dintre cele mai plăcute tehnici de relaxare, dar este și un sprijin excelent pentru ameliorarea unor afecțiuni, pentru ca unele tratamente recomandate de medic să își facă efectul

Carmen Anghel

Despre masaj și beneficiile sale am vorbit cu dr. Gabriela Oprescu, medic primar la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, din București. „Masajul este benefic în orice fel de situație, mai puțin în atunci când pacientul prezintă hipertensiune, neoplasme, osteoporoză. Amintesc aici ceea ce întâlnim curent în practică. Masajul este indicat pentru relaxare. În primul rând, relaxarea este cea care creează premisele apariției efectului curativ. În sensul că, dacă pornesc de la ideea că un pacient are o problemă, în momentul în care se relaxează, terapia cealaltă- fizioterapie, terapia medicamentoasă și psihoterapia- funcționează mult mai ușor. Este o platformă de plecare pentru celelalte”, spune specialistul.

Involuntar

Fără să știm, foarte des aplicăm involuntar masajul. Este ceva ce vine din ființa noastră. „Dacă stăm să ne gândim: ce face mama când mângâie copilul? Ce face un prieten când spune «stai să-ți fac un masaj» sau îl bate pe umăr pe omul care are un necaz? Ce face bunica atunci când se lovește copilul – îl freacă pe lovitură. Masajul este o modalitate și de contact și de rezolvare.” Ce rezolvă masajul din punct de vedere strict medical? „Din punct de vedere tehnic, induce o serie de reglaje: la nivel de receptori, rezolvă o serie de tulburări de vascularizație în zonele cu probleme deficitare. În acest sens putem vorbi despre: masaje circulatorii, generale, limfatice (de drenaj limfatic). Masajul terapeutic poate fi tonic, relaxant, decontracturant. Fiecare dintre afecțiunile aparatului locomotor poate beneficia de efectele sale. Se folosește masajul tonic în situațiile de artroze, disfuncții de imobilizare. Are efect relaxant după exerciții, dacă individul face gimnastică, dar și înainte de gimnastică este recomandat, pentru că pregătește organsimul de întâlnirea cu efortul”, adaugă dr. Gabriela Oprescu.

Punctele trigger apar la 90 la sută din populație

Punctele trigger seamănă cu niște noduli, la nivelul profund al musculaturii. „Punctele trigger sunt de actualitate, mai ales în această perioadă în care ne expunem des la variații de temperatură. Aerul rece, aerul condiționat creează niște spasme musculare care, la rândul lor, conduc la deficite de irigație și în locul respectiv apar tulburări trofice. Tulburările trofice apărute sunt, de obicei, ireversibile. Rămân în organism pentru totdeauna, sub forma unor noduli”. La medic ajung frecvent oameni care prezintă la nivelul spatelui, aproape de zona gâtului, niște indurații. „Cred că 90 la sută din populație le are, pentru că mecanismul acesta de blocaj al circulației la acele nivele apare frecvent la schimbările de temperatură, mai ales acum, în perioada caldă. Este suficient ca o persoană cu pielea transpirată să intre undeva într-o zonă mai răcoroasă. 90 la sută din patologie este dată de schimbarea de temperatură. La nivelul mușchiului respectiv, schimbarea de temperatură generează o modificare a vascularizației, vascularizația modifică troficitatea, iar locul respectiv capătă aspecte de patologie specifică și permanentizată.” Este o durere pentru toată viața. Nodulii răspund foarte bine la masaj, la electroterapie. Nu se vindecă, dar se ameliorează.

Zonele afectate

De exemplu, pe timp de caniculă, intri la metrou sau intri de afară într-o încăpere cu aer condiționat. Este afectată zona spatelui, ceafa. Această zonă este dotată cu musculatură care susține capul. Este foarte bogat inervată. Pe perioada de căldură, receptorii respectivisupuși acestor extreme – fac mici contracturi. „Acestea se traduc la nivelul fibrei musculare prin suprapuneri între fibre. Pentru că zona respectivă nu mai este irigată corect duce la o calcificare a fibrelor musculare – reticulul endoplasmatic deversează depozitele de calciu care devin noduli definitivi”.

Sfaturi utile pentru un masaj perfect. Le puteți aplica și singuri, acasă

Masajul este recomandat înainte și după exercțiiile fizice. Încălzirea masei musculare și stimularea circulației locale favorizează procesele metabolice la nivel muscular (mușchiul e pregătit pentru exerciții). După exercițiile fizice musculatura este încărcată cu produși metabolici și necesită ajutor pentru drenarea vasculară și limfatică a produșilor reziduali.

Durerea de cap (cefaleea). Depinde de diagnostic. Masajul este foarte util în cefaleea spondilogenă. Se face la nivel cervical (ceafă) și umeri. Punctele trigger pot fi prezente în mușchiul trapez și interscapular vertebral. Se pot masa cu degetul mare, prin mișcări circulare și, eventual, un unguent antialgic. Se poate masa regiunea de sub osul occipital (punct Arnold – nevralgia Arnold). Se poate face presiune ușoară și rotativă cu aplicații de unguente.

Durerea cervicală (ceafă). Se pot masa mușchii cefei, de sus în jos, superficial și/sau cu o ușoară presiune. (Atenție! Trebuie un control al tensiunii și, de asemenea, nu este recomandat celor care au osteoporoză sau neoplasme).

Durerea de umeri. Zonele trapez interscapulo vertebral și în jurul umă- rului (periartrită scapulo-umerală). Se masează grupul cefei și deltoidul. La hernia de disc cervicală este necesar și un control medical.

Dureri dorsale (spate). Musculatura spatelui în caz de oboseală, expuneri la cald/rece, curenți, plajă/apă rece. Se face un masaj longitudinal, cu rotații superficiale.

Zona lombară (șale, mijloc). Dureri pe musculatura care se prinde pe bazin (pot fi și puncte trigger), dureri pe mijlocul spatelui (pe lângă coloană – aici trebuie verificată hernia de disc). Se face un masaj ușor, liniștitor, superficial cu unguent. (E recomandat, totuși, să se apeleze la un maseur profesionist). Zona fesieră. Dureri din zona coloanei lombare (de văzut hernia de disc). Masaj cu intensități mici, până la mari, presiune sau superficial, stimulativ.

Coapse și gambe. La coapse pot apărea dureri de la nivel lombar (suferință de coloană). Se pot masa coapsele cu intensități variabile, de sus în jos.

Gambele. Se masează după verificarea stării circulației venoase (boală varicoasă, insuficiență venoasă). În caz de insuficiență venoasă masajul se face superficial, de jos în jus, prinzând vârful piciorului între cele două mâini, ușor, ca la tracțiunea ciorapului, cu unguente trofice venoase. Talpa. Orice fel de masaj, mai puțin în insuficiența venoasă.

Masajul urechilor, masajul feței, al palmelor. Se spune că în aceste zone există receptori pentru întregul organism. Masajele pot avea efecte benefice.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel