Sari la conținut

Cum selectăm și utilizăm trandafirii comestibili din grădină

trandafiri
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Trandafiri pentru prințesa Diana

Din cuprinsul articolului

Trandafirii nu sunt doar frumoși și parfumați, ci și delicioși și versatili în bucătărie. Utilizarea trandafirilor comestibili poate adăuga o notă rafinată și aromatică diverselor preparate. Iată cum să selectați și să utilizați trandafirii comestibili din grădină, de la creșterea organică la rețete delicioase.

Trandafirii comestibili sunt delicioși și hrănitori și frumos peisajului tău comestibil. Specialiștii în trandafiri de la Famous Roses Spania vă invită să descoperiți cum să folosiți părțile comestibile ale unei plante de trandafiri, care soiuri de trandafiri sunt cele mai bune pentru consum și cum să creșteți trandafiri în mod organic!

„În mod ideal, grădinile pot îndeplini mai multe funcții. Credem în primul rând că oferirea unui mediu relaxant și frumos este una primordială. Dacă iubiți trandafirii nu doar pentru parfum și culoare, ci doriți să îi cultivați și pentru consum, este esențial să-i creșteți organic. Evitați utilizarea pesticidelor și a fertilizatorilor chimici. În schimb, optați pentru metode naturale de îngrijire a trandafirilor, cum ar fi: compostul organic (folosiți compost natural pentru a îmbogăți solul); controlul natural al dăunătorilor ( introduceți insecte benefice, precum buburuzele, pentru a controla afidele și alți dăunători) și folosiți mulci organici pentru a menține umiditatea și a reduce creșterea buruienilor. Există o mulțime de soiuri minunate de trandafiri, de fapt putem spune că sunt una dintre cele mai multifuncționale plante pe care le putem cultiva. Așadar, trandafirii nu sunt doar comestibili, pot fi de-a dreptul delicioși.”

Soiuri de trandafiri comestibili

Trandafirii fac parte dintr-o familie faimoasă de plante, numită Rosacaea. Trandafirii sunt strâns legați de migdale, mere, caise, cireșe, piersici, pere, prune și alte fructe pe care probabil le-ați mâncat de nenumărate ori. 

„În ultimii peste 50 de ani, trandafirii au fost crescuți în principal în scopuri ornamentale, nu pentru consum. Soiurile mai vechi de trandafiri au adesea măceșe foarte bune, deoarece au fost crescute pentru producția de alimente, precum și pentru calitățile ornamentale. Când vine vorba de selectarea pentru flori comestibile, intensitatea parfumului este cheia pentru selecția soiului. Cu cât mirosul este mai intens, cu atât gustul este mai bun. Dar, nu toți trandafirii sunt egali când vine vorba de consum. Printre cele mai recomandate soiuri de trandafiri comestibili, se numără: Rosa rugosa (cunoscuți pentru petalele lor aromate și bogate în vitamina C); Rosa gallica (utilizați în preparate culinare datorită gustului lor intens) și Rosa damascena (faimoși pentru utilizarea lor în producerea apei de trandafiri și siropurilor). Pe baza experienței noastre, vă recomandăm soiurile trandafiri din colecția David Austin, rezistente la boli, cu flori foarte aromate, recunoscute pentru consum, cu fructe mari și capacitate de înflorire repetată.”

Aproape fiecare parte a unei plante de trandafir este comestibilă. Iată părțile pe care le puteți consuma sau utiliza în anumite scopuri:

  1. Frunze: Da, frunzele de trandafir sunt comestibile și se recomandă a fi culese când sunt crude (tinere) pentru cea mai bună aromă. Le puteți rupe cu mâna sau puteți folosi o foarfecă de gradină și mănuși dacă recoltați dintr-un soi de trandafiri mai spinos. „Frunzele de trandafir nu sunt recomandate a fi folosite în salată, dar sunt bune într-un amestec de frunze de ceai. Au o aromă asemănătoare ceaiului negru, dar nu conțin cofeină.  Folosiți frunze de trandafir crude sau uscate într-un amestec de ceai de plante.”
  2. Muguri: Florile nedeschise sau mugurii de trandafiri sunt comestibile și pline de aromă și parfum ( dacă folosiți un soi parfumat). „Recoltarea mugurilor de trandafir nedeschiși se face în lunile de primăvară și vară. Tăiați bobocul întreg de la bază când mugurele este plin și începe să se deschidă. De asemenea, puteți recolta muguri și de la trandafiri sălbatici cu muguri mici, care au o aromă deosebită. Spre deosebire de unele dintre soiurile domestice care înfloresc pe parcursul lunilor calde, trandafirii sălbatici înfloresc chiar la începutul primăverii. Mugurii de trandafiri proaspăt culeși se usucă natural, în interior pe o tavă sau o suprafață plană, astfel încât să nu se atingă între ei. După ce sunt complet uscați (2-4 săptămâni) pot fi depozitați în borcane de sticlă sau pungi de hârtie. Din mugurii de trandafir iese un ceai excelent, dar pot fi folosiți și ca decor sau aromă în anumite feluri de mâncare.”
  3. Petale și flori întregi: Petale de trandafir sunt probabil partea comestibilă preferată a plantei, datorită aromei lor unice. „În ceea ce privește recoltarea petalelor de trandafir, nu trebuie să recoltați întreaga floare pentru a obține petale. Pur și simplu le puteți smulge înainte ca acestea să înceapă să usuce și să cadă de pe plantă. Asta înseamnă că poți recolta petale de trandafir și obține și măceșe! Există o mulțime de modalități de a consuma petalele de trandafiri, fie în siropuri, dulcețuri, salate și prăjituri sau uscate în ceaiuri.”
  4. Măceșe ( fructe) : Nu doar că sunt comestibile, dar măceșele coapte au mai multă vitamina C decât portocalele. De aceea, măceșele sunt probabil cea mai utilizată parte comestibilă a plantei de trandafiri. „Din punct de vedere tehnic, măceșele sunt un „fruct fals”, deoarece partea comestibilă este de fapt o parte a tulpinii care nu s-a dezvoltat. Fiecare varietate de trandafir produce diferite dimensiuni, culori și arome de măceșe, care atunci când se coc au nuanțe de roșu și portocaliu. Recoltați măceșele atunci când sunt complet portocalii sau roșii (și nu  mai au urmă de verde).  Puteți păstra măceșele proaspete într-o pungă în congelator sau le puteți usca și folosi în ceaiuri, gemuri, budinci, sosuri, etc.”

Sănătatea plantelor începe cu sănătatea solului și aceasta este o modalitate ușoară și eficientă de a construi un sol grozav pentru trandafiri. Compostul și mulcii servesc atât la hrănirea plantei de trandafir (fertilitatea biologică a solului), la suprimarea oricăror agenți patogeni/boli din sol, cât și la prevenirea stropirii solului care favorizează bolile foliare.

Frunzele, mugurii, petalele și măceșele sunt sigure pentru a fi consumate, cu două avertismente. Primul este legat de alergiile alimentare. La fel ca și în cazul oricărui aliment nou pe care nu l-ați mâncat niciodată, se recomandă să consumați doar o cantitate mică prima dată pentru a vă asigura că nu aveți alergii. Dacă se întâmplă să fiți alergici la alte plante din familia Rosacaea (migdale, mere, caise, cireșe, piersici, pere, prune etc.), atunci este posibil să fiți și alergici la trandafiri. Al doilea este legat de consumul de părți comestibile de trandafir din buchete, trandafiri cumpărați din magazin sau plante de trandafiri care cresc în parcuri. Acestea nu au fost cultivate cu intenția ca cineva să le mănânce și există o probabilitate foarte mare să conțină cantități mari de pesticide. Chiar dacă nu vreți să folosiți trandafiri ca hrană, bucurați-vă de florile superbe, mirosurile încântătoare, și mai mult decat atat, polenizatorii vă vor iubi pentru că îi plantați!.”

Trandafirii comestibili sunt nu doar frumoși, ci și incredibil de versatili în bucătărie. Prin selectarea și utilizarea soiurilor potrivite, creșterea lor organică și explorarea rețetelor diverse, puteți adăuga un plus de rafinament și aromă preparatelor. De la siropuri și dulcețuri la salate și prăjituri, trandafirii comestibili transformă orice fel de mâncare într-o experiență de neuitat.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel