Din cuprinsul articolului
Experții în sănătate estimează că valul 4 al pandemiei de coronavirus va fi mult mai agresiv. Acesta este asociat cu răspândirea rapidă a variantei Delta, care are o contagiozitate foarte ridicată. Valeriu Gheorghiță dezvăluie cum putem depăși acest moment.
Vaccinurile anti-COVID dezvoltate până în acest moment sunt eficiente și împotriva variantei Delta. Astfel, specialiștii ne îndeamnă să ne vaccinăm în număr cât mai mare în următoarele săptămâni, pentru a evita efectele negative asociate cu această tulpină îngrijorătoare.
Ritmul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a crescut ușor. Conform estimărilor, însă, mai puțin de jumătate din populație beneficiază de un grad de protecție prin vaccinare sau după trecerea prin boală, anunță RRA, citat de Rador.
La nivel național, proporția este de 44%, cu diferențe destul de mari de la un județ la altul. Cea mai bună situație este în București și în județele Cluj și Ilfov, unde de rata de imunitate colectivă este peste 60%, dar în cea mai mare parte a țării abia s-a trecut de un sfert.
Îngrijorările sunt legate de tulpina Delta a coronavirusului, mai contagioasă, identificată și în România la aproximativ 100 de persoane. În alte țări europene, varianta Delta pare să fi declanșat deja cel de al patrulea val al pandemiei, despre care experții spun că va avea un impact semnificativ.
„Valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie, nivelul de vaccinare.
Cu cât numărul şi procentul persoanelor vaccinate este mai mare, şi aici mă refer în mod deosebit la persoane vulnerabile, cu atât consecinţele negative traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise în secţia de terapie intensivă şi numărul de decese va fi mai mic.
Cu cât numărul persoanelor vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe şi persoane care, din păcate, pot să-şi piardă viaţa este mai mare.
Mesajul meu este unul foarte clar: să profităm de situaţia actuală, bună din punct de vedere epidemiologic, stabilă în România, în mod deosebit cei vulnerabili, dar şi ceilalţi care nu se încadrează în categoriile de risc, să ne vaccinăm tocmai pentru a ne feri cât se poate de mult de a face o formă severă de boală şi a ajunge la spital”, a dezvăluit Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…