Sari la conținut

Cum se utilizează aceste 3 uleiuri esențiale pentru ameliorarea anxietății și depresiei

uleiuri esentiale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Leacuri pentru durerile de dinți și de cap.

Depresia afectează aproximativ 1 din 10 americani și 80% dintre cei afectați nu primesc tratament adecvat . Pe de altă parte, tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente boli mintale din SUA, ajungând la aproape 20% din populație.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a ajuta acești pacienți să-și gestioneze simptomele este aromoterapia. Unii critică ca fiind „pseudoștiință”, dar este de fapt un medicament bine stabilit. Aromaterapia folosește uleiuri esențiale pentru anxietate ca bază a tratamentului său.

De fapt, Biblioteca Națională de Medicină din SUA, are o bază de date de cercetare științifică, ce enumeră peste 6.000 de studii care au fost făcute cu privire la beneficiile uleiului esențial pentru sănătate și acest număr este în creștere.

Ce este aromaterapia?

Cum folosește aromoterapia uleiurile esențiale pentru ameliorarea anxietății? Uleiurile esențiale utilizate în aromoterapie sunt de obicei extrase din diferite părți ale plantelor și apoi distilate. Uleiurile foarte concentrate pot fi inhalate direct sau indirect sau aplicate pe piele prin masaj, loțiuni sau săruri de baie.

Potrivit Psychology Today, se crede că aromoterapia funcționează stimulând receptorii mirosului din nas, care apoi transmit mesaje prin sistemul nervos, mai precis sistemul limbic – partea creierului care controlează emoțiile de bază (cum ar fi furia și frica) și amintirile.

Anumite mirosuri îți pot aminti amintirile pozitive și pot declanșa răspunsuri emoționale. De fapt, nosmia – pierderea completă a mirosului – duce adesea la depresie . De asemenea, persoanele cu depresie severă prezintă adesea o sensibilitate diminuată la mirosuri .

3 Uleiuri esențiale calmante pentru anxietate

Majoritatea medicamentelor anti-anxietate și antidepresive pot provoca dependență, agravarea simptomelor, precum și alte efecte secundare negative. Pe de altă parte, uleiurile esențiale pentru anxietate nu au efecte secundare la majoritatea persoanelor (altele decât simptomele alergice). Dacă nu aveți difuzor, pur și simplu beți ceaiuri din plante făcute din plantele de mai jos pentru beneficii similare!

1. Lavandă

Lavanda este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale pentru anxietate. De asemenea, este utilizat pe scară largă în articole de îngrijire personală, cum ar fi săpunuri, loțiuni, produse de baie și uleiuri de masaj, datorită abilităților sale calmante.

S-a dovedit că lavanda are proprietăți anti-anxietate, antidepresive, stabilizatoare ale dispoziției, sedative și neuroprotectoare. Este, de asemenea, utilizat în tratamentul durerii și tremurăturilor.

De fapt, un studiu din 2007 a arătat că aromoterapia cu lavandă a redus cortizolul seric – care joacă un rol central în răspunsul organismului la stres – la bărbații sănătoși .

Este important să știți ce tip de ulei esențial de lavandă ați achiziționat: Lavanda L. Angustifoliaa este rasa relaxantă a lavandei, în timp ce Lavandula X intermedia este un stimulent.

2. Bergamotă

Bergamota este o varietate de portocale care crește în principal în Italia. Se spune că fructul este prea amar pentru a fi consumat, dar coaja este utilizată pentru a crea ulei de bergamotă, care este ingredientul cheie care conferă ceaiului Earl Grey aroma sa distinctă.

Autorii unui studiu taiwanez din 2011 au selectat profesori din școlile elementare, despre care se știe că lucrează constant sub stres semnificativ și au folosit o inhalare a bergamotei C. Aurantium –  uleiul esențial de Bergamia ca metodă de administrare.

Rezultatele au arătat că au existat scăderi semnificative ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac, precum și activarea sistemului nervos parasimpatic, cunoscut și sub denumirea de sistem de repaus și digest.

Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, într-un studiu pe animale, că proprietățile de ameliorare a anxietății uleiului esențial Bergamia pot fi la fel de puternice ca diazepamul (valium) .

3. Salvia

Salvia este una dintre ierburile de bază în gătitul european. Nu numai că are un gust și miros minunat, lemnos, dar are și efecte antidepresive.

Un studiu controlat din 2013 a sugerat că uleiul esențial de salvie S. Sclarea poate fi util – mai mult decât lavanda Lavandula angustifolia [Mill.] – în reducerea stresului la femeile supuse evaluărilor urodinamice.

Uleiul de salvie poate fi dificil de găsit în magazinele naturiste, dar îl puteți comanda cu ușurință online sau vă puteți cultiva propria plantă și frecați frunzele între degete pentru a le elibera uleiul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel