Sari la conținut

Cum se tratează infertilitatea în cazul femeilor și bărbaților

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Infertilitatea. Deși pentru o femeie tânără, cu vârsta între 20 și 30 de ani, există 25% șanse la fiecare ciclu menstrual să rămână însărcinată, pentru unele cupluri nu este chiar atât de ușor. Iar pe măsura trecerii anilor, atât pentru femei cât și pentru bărbați șansele de a concepe scad în mod natural.

Dacă tu și partenerul tău vă confruntați cu probleme de fertilitate, este important să cunoașteți câteva elemente de bază, astfel încât să puteți profita la maximum de întâlnirea cu specialistul în infertilitate.

Dr.Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, a răspuns câtorva dintre cele mai frecvente întrebări despre tratamentul infertilității

Care este prima linie de tratament pentru infertilitate?

Medicamentele sunt de obicei tratamentul de primă linie dacă primiți diagnosticul de infertilitate. Aceste medicamente sunt concepute pentru a ajuta la creșterea probabilității de a concepe. Poate fi vorba despre un tratament hormonal pentru a stimula ovulația, la femei, sau despre unul care să trateze disfuncția erectilă, la bărbați.

Medicul mai poate prescrie, de asemenea, medicamente care să crească șansele de a păstra sarcina odată ce a fost obținută, în funcție de cauzele avorturilor spontane anterioare. În plus, poate recomanda modificări ale stilului de viață ambilor parteneri, cum ar fi o dietă sănătoasă, limitarea consumului de alcool sau renunțarea la fumat.

Starea de sănătate poate afecta fertilitatea?

Deși este adevărat că fertilitatea poate scădea odată cu vârsta, uneori acest lucru este cauzat de condițiile de sănătate care se pot dezvolta pe măsură ce îmbătrânești.

De exemplu, afecțiunile tiroidiene la femei pot afecta fertilitatea. Infecțiile, cancerul și alimentația deficitară pot afecta șansele reproductive atât la bărbați, cât și la femei. De asemenea, consumul de alcool, fumatul și anumite medicamente pot interfera cu fertilitatea.

Există opțiuni de tratament pentru ambii parteneri?

În timp ce femeile se îngrijorează că sunt cauza infertilității, este imposibil de știut fără o evaluare medicală a ambilor parteneri. Un medic poate determina dacă infertilitatea masculină sau feminină (sau ambele) împiedică obținerea unei sarcini.

Numărul scăzut de spermatozoizi sau incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție în timpul actului sexual pot afecta fertilitatea la bărbați. În unele cazuri, medicamentele pentru disfuncția erectilă pot fi de ajutor. Numărul sau calitatea scăzută a spermatozoizilor nu înseamnă că nu se poate obține o sarcină, dar o poate îngreuna și întârzia.

Femeile care se confruntă cu infertilitate se pot încuraja cu faptul că există mai multe opțiuni pentru a trata dificultățile de ovulație, care sunt una dintre cele mai comune cauze. Specialistul în infertilitate poate prescrie hormoni (cum ar fi estrogenul), în doze mari, pentru a ajuta la inducerea ovulației. Un tratament mai puternic este cel injectabil, denumit hiperstimulare ovariană controlată, urmat de fertilizarea in vitro.

Când se utilizează chirurgia în tratamentele de fertilitate?

Medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală dacă identifică probleme ale organelor de reproducere. Chirurgia este uneori folosită pentru a repara trompele uterine rupte sau înfundate, astfel încât un ovul să poată fi eliberat și fertilizat cu succes. Prin operație se mai pot trata cicatricile din tractul reproducător, endometrioza, polipii și fibromul uterin.

La bărbați, opțiunile chirurgicale pot fi folosite pentru a repara venele varicoase (varicocel) din testiculele care pot fi cauză de infertilitate. De asemenea, chirurgia este uneori folosită pentru a ajuta la deschiderea tuburilor care transferă spermatozoizii în penis.

Tratamentele de fertilitate expun părinții și copilul vreunui risc?

Deși majoritatea procedurilor medicale prezintă un anumit grad de risc, tehnologia a evoluat astfel încât multe tratamente de fertilitate sunt acum văzute ca fiind destul de sigure pentru părinți și viitorul copil. Posibilele riscuri pentru copil ar putea fi nașterea prematură sau o greutate mică la naștere.

Cât durează până când un tratament de fertilitate dă rezultate?

Din păcate nu există un răspuns simplu la această întrebare. Unele cupluri au succes după primul ciclu FIV, în timp ce altele încearcă ani de zile. Procesul tratamentelor de fertilitate poate fi lung, obositor și stresant.

Pentru a alege cea mai bună opțiune de tratament, medicul va revizui istoricul de sănătate și va căuta eventuale probleme de fertilitate atât la tine cât și la partenerul tău.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel