Dacă Gulliver ar trăi în lumea noastră ar afla că suferă de o boală care se numește gigantism și care are efecte sociale dăunătoare – persoana suferindă de gigantism este deseori stigmatizată și are stima de sine scăzută.
Ana Maria Nițu
Am stat de vorbă cu Alexis Cochino, medic primar pediatru, doctor în științe medicale, care ne-a explicat, pentru cititorii „Doctorul Zilei”, ce este gigantismul. „Gigantismul este o boală caracterizată de creșterea excesivă în lungime/înălțime, din cauza producției exagerate de hormon de creștere (GH, growth hormone), apărută în timpul copilăriei, cât timp creșterea este încă în derulare” , spune dr. Alexis Cochino.
Afectează și adulții
Boala debutează în copilărie, dar poate apărea și în cazul adulților, atunci când creșterea s-a încheiat și poartă numele de acromegalie. „Ambele boli sunt consecința producerii crescute de hormoni de creștere, de către tumori hipofizare”. Înălțimea gigantului depășește 2 metri și boala afectează întreg organismul.
Semnele bolii
Afecțiunea nu poate fi prevenită, însă, părinții pot fi atenți la anumite simptome în dezvoltarea copilului: „Semne care ar putea sugera apariția acestor boli includ: cefaleea (durere de cap), tulburări de vedere, transpirații abundente, modificări ale pielii (prea „largă”, prea ridată, cu pori prea largi), creșterea excesivă a părului, accentuarea pigmentației cutanate (înnegrirea pielii), lărgirea spațiilor interdentare.” Evoluția bolii este urmată de creșterea rapidă din copilărie, creșterea în lungime continuă în adolescență și la vârstă adultă. Musculatura gigantului este la început bine dezvoltată și permite performanțe fizice, însă după o astfel de perioadă, apare etapa de slăbire a mușchilor, cu scăderea rezistenței la efort și boli infecțioase.
Diagnostic
Diagnosticul este clinic și de laborator, medicul poate să își dea seama de caracteristicile bolii la examenul clinic. Apoi, la indicațiile doctorului se va recolta o probă de sânge pentru a stabili nivelul de hormon de creștere.
Gigantismul și sarcina
„Gigantismul sau acromegalia nu reprezintă contraindicații pentru sarcină; totuși, unele complicații (mai ales cardiovasculare) sau unele tratamente pot reprezenta factori de risc în sarcină”, explică medicul.
Tratament
Doctorul Cochino ne spune că sunt 3 metode de tratament: „Tratamentul este cel al tumorilor hipofizare producătoare de hormoni de creștere: chirurgical, radioterapia, blocanți ai activității hormonului de creștere (somatostatina)” Tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea tumorii, iar după procedură nivelul de hormoni de creștere se va normaliza. Radioterapia distruge eventualele celule tumorale și reduce nivelul de hormon de creștere. Poate fi de două feluri: 1. convențională – administrată zilnic pe o perioadă de 4-6 săptămâni și 2. stereostatică – livrarea unei doze mari de radiații la nivelul celulelor tumorale în doză unică, limitând cantitatea de radiații pentru țesuturile din jur. Terapia durează 3-5 ani.
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…