Conform studiilor 30% dintre copiii alergici au un sigur parinte care sufera de aceasta problema, iar procentul se dubleaza in cazul in care ambii parinti sunt alergici. Alergiile sezoniere sau rinita alergica sunt declansate de alergeni, substante care provoaca reactii in organism. Polenurile sau mucegaiurile sunt printre cei mai comuni alergeni.
„Femeile insarcinate prezinta simptome, deoarece acestea au o sensibilitate la anumiti alergeni, care, de obicei, prin inhalare, se combina cu un anticorp numit imunoglobulina E, anticorp alergic prezent in mod normal in corp la niveluri foarte scazute. Atunci cand alergenii si IgE cresc, sunt eliberate substante chimice care cauzeaza inflamatie. Simptomele care rezulta in cazul femeilor insarcinate includ mancarimea, lacrimarea ochilor, stranut, congestie nazala, nas infundat, somnolenta si dureri de cap”, explica dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.
Prevenire si tratament
Alergiile pot fi tratate prin medicamente, insa cel mai bine este sa incercati sa evitati contactul cu alergenii. Este indicat sa evitati luarea de medicamente in timpul sarcinii, dar, in cazul in care simptomele de alergie sunt severe, medicul specialist va evalua severitatea simptomelor si eventualele riscuri asupra copilului.
Exista mai multe medicamente prescrise pentru utilizarea in timpul sarcinii, care au fost recomandate pentru femeile gravide, de ani de zile, cu niciun pericol cunoscut pentru copilul in curs de dezvoltare. Dezavantajele utilizarii acestor medicamente sunt somnolenta si tulburari motorii ale mamei, dar nu a existat niciun rau raportate asupra fatului.
Exista studii care indica cresteri ale defectelor peretelui abdominal al nou-nascutilor ale caror mame au luat pastile decongestionante. In general, utilizarea decongestionantelor in randul femeilor insarcinate in primul trimestru de sarcina se recomanda numai in cazul in care simptomele sunt severe si alte tipuri de medicamente nu ofera solutia de tratare.
„O problema majora legata de spray-urile nazale decongestionante este faptul ca acestea agraveaza, de fapt, simptomele de congestie nazala cu utilizarea regulata. Cele mai sigure produse par a fi oximetazolina deoarece exista o absorbtie foarte mica in fluxul sangvin. Spray-urile nazale anti-inflamatorii ar trebui sa fie luate in considerare pentru femeile ale caror simptome se agraveaza si persista mai mult de cateva zile. Spray-urile mai noi, cu corticosteroizi, nu au prea multe date cu privire la utilizarea in timpul sarcinii, dar absorbtia in fluxul sangvin este minima, astfel incat, utilizarea lor nu este atat de riscanta”, afirma dr. Silviu Istoc.
Limitati expunerea la alergeni
In cazul in care alergiile se agraveaza in perioada sarcinii, este important sa se evitati polenul si mucegaiul care fac simptomele insuportabile. Iata 9 sfaturi care va vor ajuta sa reduceti expunerea la alergenii care cauzeaza alergii sezoniere:
Pastrati ferestrele inchise pe timp de noapte, pentru a preveni ca polenul sau mucegaiul sa patrunde in incapere.
Utilizati un aparat de aer conditionat si dezumidificator pentru a pastra aerul respirat curat, rece si uscat.
Pastrati gemurile de la masina inchise atunci cand conduceti, intrucat acestia pot patrunde in interiorul masinii din cauza curentului de aer.
Stati in interior cat mai mult posibil in zilele in care polen sau umiditatea sunt ridicate si mai ales in zilele cu vant, atunci cand mucegaiul si polenul sunt raspandite mai usor.
Evitati zonele cu zonele cu multi copaci si iarba, precum campiile impadurite. In schimb, puteti merge itr-o zona unde nivelurile de polen sunt mai mici, cum ar fi zonele aproape de plaja.
Purtati o masca de praf atunci cand stati in apropeirea celor care tund iarba pentru a reduce expunerea la polen si mucegai.
Nu intindeti rufele pe sarmele de afara pentru a se usca, deoarece polenul si mucegaiul se pot prinde de acestea.
Faceti dus dupa ce ati petrecut timp in aer liber, in scopul de a elimina sporii de polen si mucegai, care pot fi prinse pe piele si par.
„Alergiile pot duce la alte afectiuni cronice, cum ar fi astmul. Ele nu ar trebui sa fie ignorate. In cazul in care simptomele alergice sezoniere se agraveaza, mergeti la alergolog. Acesta va poate ajuta prin efectuarea unor teste pentru a determina ce declanseaza simptomele si astfel va veti putea gestiona alergiile. In cazul in care sunteti insarcinata sau intentionati sa aveti o sarcina, adresati-va medicului ginecolog cu privire la siguranta utilizarii medicamentelor oricarui tip de alergie si metodele de prevenire si tratare”, completeaza specialistul.