Din cuprinsul articolului
Cum se simte un nodul la sân? Un medic spune care este primul lucru pe care trebuie să îl faci. Care este diferența dintre un nodul canceros și unul necanceros?
Un renumit medic a spus cum se face corect o autoexaminare a sânilor. Din fericire, dr. Jessica Horwitz, directorul clinician la Tia Health, spune că există practici medicale moderne care oferă servicii de ginecologie și îngrijire primară.
Înainte de un examen medical de specialitate, puteți evita panica inutilă atunci când femeile simt un nodul la palpare și vă puteți simți împuternicit când vine vorba de sănătatea pe termen lung a sânilor.
Când vine vorba de cancerul de sân, există o serie de alte lucruri pe care le puteți face pentru a vă evalua riscul.
„Istoria familiei este una mare; este important să știți dacă mama, bunica sau orice mătușă au avut cancer de sân sub vârsta de 65 de ani, ceea ce ar indica un factor de risc genetic”, spune Hortiwz.
Indiferent de risc, există o serie de modificări ale stilului de viață care vă pot ajuta să vă scădeți riscul de a dezvolta boala.
„Fumatul este adesea asociat cu cancerul pulmonar, dar este de fapt unul dintre cele mai mari riscuri pentru cancerul de sân”, spune Horwitz. În plus, medicul recomandă să vă faceți mișcare în mod regulat, deoarece un stil de viață sedentar este un alt factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân. „Cel mai simplu sfat pe care îl pot da este să îți miști corpul în mod regulat și să mănânci o tonă de verdeață cu frunze”, spune ea.
Ca și în cazul multor tipuri de cancer, prevenirea este totul. Când vine vorba de cancerul de sân, controale fizice regulate sunt prioritare.
Interesant este că în ultimii ani, unele organizații medicale și-au exprimat îndoielile cu privire la faptul că efectuarea propriilor examene este la fel de importantă pe cât am fost făcuți să credem, citând cercetări care arată că acestea pot provoca îngrijorare și anxietate inutile și vizite și proceduri medicale inutile.
După cum explică Horwitz: „Recomandările referitoare la autoexaminarea sânilor se schimbă tot timpul”. Deci ar trebui să facem aceste examene sau nu? Potrivit lui Horwitz, este mai puțin despre un „examen” formal și mai mult despre cunoașterea propriilor sâni și cum se simt de obicei. „Singurul mod în care vei ști dacă ceva este nou și diferit este la atingi”, adaugă ea.
În mod ideal, ea recomandă să faceți acest lucru o dată pe lună, ideal în același timp în ciclul dumneavoastră. „Recomand câteva săptămâni după încheierea menstruației”, explică ea, reiterând că sânii tăi se pot schimba textura chiar înainte, în timpul și după menstruație și asta poate duce la o panică inutilă dacă simți ceva diferit.
Când vine vorba de tehnică, Horowitz recomandă să faceți acest lucru în momentul în care vă simțiți cel mai confortabil. „Un moment bun este sub duș, deoarece există mai puțină frecare”, spune ea, recomandând să simți câte un sân la un moment dat – cu suficientă presiune în care vezi eliberarea de țesut atunci când ai lăsat degetele sus, dar nu suficient de tare încât să fie dureros – cu brațul liber sus, dar adaugă că „nu există într-adevăr o cale greșită”. De asemenea, Horwitz vă recomandă să mergeți la medicul ginecolog o dată pe an pentru o evaluare profesională.
Potrivit lui Horwitz, „primul lucru de reținut este că doar 6% din noduli sunt cancerigeni”. Așadar, dacă simți o textură sau chiar o mică denivelare, nu trebuie să intri în panică. Acestea fiind spuse, ea vă recomandă să căutați ceva dur, cu formă neregulată sau ceva pe care îl puteți simți într-un sân, dar nu în celălalt. „Cel mai important, fii atent la orice se simte diferit de țesutul din jurul său”, continuă ea.
Dacă simțiți ceva anormal, mergeți la medic. „Cu cât cancerul de sân este detectat mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun. Rata de supraviețuire de cinci ani dacă este detectată în stadiul unu sau doi este cu mult peste 90 la sută”, spune Horwitz. „Cel mai mare lucru pe care le spun oamenilor este să nu se simtă niciodată proști pentru că intri să verifice ceva, chiar dacă crezi că este normal sau dacă reacționezi exagerat”, spune ea, potrivit parade.com.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…