Sari la conținut

Cum se simte un cheag de sânge? Simptomul „pulsător” care nu trebuie ignorat!

Cheagurile de sânge pot fi urgențe medicale foarte grave dacă nu sunt tratate rapid. Cum se simte un cheag de sânge?

Un cheag de sânge nu este întotdeauna ceva care poate fi prezis și simptomele pot fi dificil de detectat. Cu toate acestea, NHS avertizează că cheagurile de sânge pot pune „în pericol viața dacă nu sunt tratate rapid”.

Deși simptomele pot varia în funcție de severitatea și localizarea unui cheag de sânge, unii oameni pot experimenta senzații specifice.

Unele dintre acestea pot fi un semn al unui cheag de sânge grav care ar trebui să fie evaluat de un medic cât mai curând posibil.

NHS spune că senzația de „pulsiune” sau „durere de crampe” la picior sau la braț ar putea fi un semn al unui cheag de sânge.

WebMD afirmă: „Sentimentul poate varia de la o durere surdă la durere intensă. Este posibil să observați durerea în picior, burtă sau chiar în braț. Pielea din jurul zonei afectate se poate simți, de asemenea, ușor caldă la atingere. Dacă sunt asociate cu umflături, roșeață sau căldură, ar trebui să sunați la 112”

În unele cazuri, un cheag de sânge poate necesita îngrijiri medicale și mai rapide.

NHS îndeamnă oamenii să sune la 112 sau să meargă la cel mai apropiat spital de urgențe dacă tu sau cineva cu care te afli se luptă să respire sau a leșinat.

Acesta ar putea fi un semn al unui cheag de sânge în plămâni, cunoscut sub numele de embolie pulmonară, care trebuie tratat imediat.

Ce crește riscul apariției unui cheag de sânge?

Cheagurile de sânge sunt rare la persoanele tinere, sănătoase, dar există câțiva factori care pot crește riscul unei persoane de a dezvolta un cheag de sânge.

Deși există o serie de motive pentru care se poate forma brusc un cheag de sânge, unele sunt mai frecvente decât altele.

Este mai probabil să aveți un cheag de sânge dacă:

  • sunteți în spital sau ați părăsit recent spitalul – mai ales dacă nu vă puteți deplasa mult, de exemplu, în urma unei operații
  • sunteți supraponderal
  • fumați
  • utilizați contracepție hormonală combinată, cum ar fi pilula combinată, plasturele contraceptiv sau inelul vaginal
  • te-ai mai confruntat cu un cheag de sânge în trecut
  • sunteți însărcinată sau tocmai ați născut
  • aveți o afecțiune inflamatorie, cum ar fi boala Crohn sau artrita reumatoidă

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel