Din cuprinsul articolului
Tromboza venoasă profundă (TVP) este un cheag de sânge care apare într-o venă profundă, de obicei în partea inferioară a picioarelor, coapselor, pelvisului sau brațelor.
De obicei, nu are simptome, deși este adesea însoțită de umflături, durere și înroșirea pielii, iar dacă nu este tratată, o parte din cheag se poate desprinde, se poate deplasa spre plămâni și poate provoca un blocaj numit embolie pulmonară.
Această problemă poate provoca simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, tuse, tuse cu sânge și bătăi neregulate ale inimii. Este important să solicitați imediat tratament medical dacă apare oricare dintre aceste simptome.
Semnele și simptomele trombozei venoase profunde pot include următoarele:
Potrivit Clinicii Mayo, o organizație non-profit de practică clinică, educație și cercetare, orice lucru care împiedică sângele să circule sau să se coaguleze în mod normal poate provoca un cheag de sânge, astfel încât principalele cauze ale trombozei venoase profunde sunt deteriorarea unei vene în timpul unei intervenții chirurgicale sau a unui traumatism și inflamația datorată unei infecții sau a unei leziuni.
Acest tip de tromboză nu dispare de la sine și numai un medic specialist poate trata un cheag de sânge cu medicamente sau, în cazuri rare, cu o operație.
Pot apărea la oricine, indiferent de vârstă, dar anumiți factori de risc, cum ar fi operațiile, spitalizarea, sarcina, cancerul și unele tipuri de tratamente pentru cancer, pot crește riscul.
În plus, un istoric familial de cheaguri de sânge poate crește riscul unei persoane. Șansa de a avea un cheag de sânge crește atunci când aveți mai mulți factori de risc.
Potrivit Centers for Disease Control (CDC), cheagurile de sânge pot fi prevenite, dar se estimează că 900 000 de americani sunt afectați în fiecare an de un cheag de sânge, provocând aproape 100 000 de decese anual.
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…