Sari la conținut

Cum se simte oboseala de la cancer. Apare în stadii avansate de boală

insomnie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Probleme de sanatate asociate cu insomnia

Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală, care se numește și fatigabilitate, limitează rutina de zi cu zi.

Toată lumea se simte obosită la un moment dat. Este o senzație normală după anumite activități sau la sfârșitul zilei. De obicei, știm de ce suntem obosiți, iar o noapte de somn odihnitor va rezolva problema.

Fatigabilitatea este însă diferită și reprezintă o lipsă zilnică de energie – oboseală neobișnuită sau excesivă la nivelul întregului corp care nu este ameliorată prin somn. Poate fi acută (durează o lună sau mai puțin) sau cronică (durează de la una la șase luni sau mai mult). Fatigabilitatea poate avea un impact profund negativ asupra abilității unei persoane de a funcționa și a calității vieții.

Ce este oboseala cauzată de cancer?

Oboseala în cancer numită și fatigabilitate este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale cancerului și al tratamentelor sale. Mulți oameni care au boli cronice se simt obosiți. Dar oboseala legată de cancer depășește starea obișnuită de oboseală. Persoanele care experimentează oboseală cauzată de cancer o descriu adesea ca fiind „paralizantă”. De obicei, apare brusc și nu este rezultatul activității sau efortului. În cazul acestui tip de oboseală, odihna sau somnul nu ajută, indiferent de durată. Te simți epuizat fizic, emoțional și mental în majoritatea timpului.

Oboseala cauzată de cancer poate dura câteva săptămâni (acută) sau luni sau ani (cronică). Oboseala cronică cauzată de cancer poate afecta calitatea vieții.

Cât de frecventă este oboseala cauzată de cancer?

Oboseala legată de cancer afectează 80% până la 100% din persoanele cu cancer.

Toate tipurile de cancere și tratamentele pentru cancer pot cauza fatigabilitate, din cauza faptului că sistemul imunitar al organismului lucrează intens pentru a combate boala.

Tratamentele pentru cancer, inclusiv chimioterapia, radioterapia, imunoterapia și intervențiile chirurgicale, pot duce la fatigabilitate. Aceste tratamente pot:

  • Modifica modul în care funcționează celulele.
  • Cauza inflamație.
  • Determina senzație de greață și deshidratare.
  • Modifica nivelurile hormonale.
  • Deteriora țesuturile și celulele.
  • Reduce numărul de celule sanguine, ducând la anemie.
  • Stimula producția de citokine (proteine toxice celulare).

Motivul exact pentru oboseala cauzată de cancer nu este cunoscut. Oboseala cauzată de cancer poate fi legată atât de procesul bolii, cât și de tratamente, inclusiv chirurgia, chimioterapia, radioterapia și imunoterapia. Tratamentele pentru cancer asociate frecvent cu fatigabilitatea includ:

  • Chimioterapia. Orice medicament chimioterapic poate cauza oboseală. Aceasta poate varia de la persoană la persoană. Unii oameni spun că durează doar câteva zile. Alții simt oboseala persistând pe durata și după încheierea tratamentului. Medicamentele precum vincristina, vinblastina și cisplatină provoacă adesea fatigabilitate.
  • Radioterapia. Radioterapia poate cauza oboseală acumulată (oboseală care crește în timp). Acest lucru poate avea loc indiferent de locul tratamentului. Fatigabilitatea de obicei durează de la 3 la 4 săptămâni după încheierea tratamentului, dar poate continua timp de 2-3 luni.
  • Imunoterapia. Imunoterapia stimulează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Tratamentul este uneori numit și terapie biologică.
  • Transplantul de măduvă osoasă. Această formă agresivă de tratament poate cauza fatigabilitate care durează până la un an.
  • Terapia biologică. Citokinele sunt proteine naturale celulare, cum ar fi interferonii și interleukinele, care sunt eliberate în mod normal de către globulele albe din sânge în răspuns la infecții. Aceste citokine transmit mesaje care reglează alte elemente ale sistemelor imunitar și endocrin. În cantități mari, aceste citokine pot fi toxice și duc la oboseală persistentă.

Cancerul și tratamentul său vă pot face, de asemenea, vulnerabili la anumite afecțiuni care pot contribui la apariția fatigabilității:

  • Anemie. Anemia poate rezulta din numărul redus de celule sanguine în urma tratamentului. Aceste celule reduse ale sângelui scad capacitatea de a transporta oxigenul prin sânge (hemoglobina). Aproximativ 7 din 10 pacienți experimentează anemie în timpul chimioterapiei.
  • Terapia combinată. Persoanele care experimentează mai mult de un tratament în același timp sau unul după altul pot fi mai epuizați
  • Starea „hipermetabolică” indusă de tumoră. Celulele tumorale concurează pentru substanțe nutritive, adesea în detrimentul creșterii și metabolismului celulelor normale. Pierderea în greutate, scăderea apetitului și oboseala sunt rezultate comune.
  • Scăderea aportului de nutrienți din cauza efectelor secundare ale tratamentelor (cum ar fi greața, vărsăturile, răni la nivelul gurii, schimbări ale gustului, arsuri la stomac și diaree).
  • Hipotiroidismul. Dacă glanda tiroidă funcționează într-un ritm lent, metabolismul dumneavoastră poate încetini astfel încât corpul să nu ardă suficientă hrană pentru a furniza energie adecvată. Aceasta este o afecțiune comună în general, dar poate apărea după radioterapia la nivelul ganglionilor limfatici din gât.
  • Medicamentele folosite pentru a trata efectele secundare precum greața, deshidratarea, durerea, depresia, anxietatea și convulsiile pot contribui la fatigabilitate.
  • Durerea. Cercetările arată că durerea cronică și severă crește oboseala.
  • Rutina zilnică. Mulți oameni încearcă să își mențină rutina și activitățile normale în timpul tratamentelor. Este posibil să fie necesar să modificați rutina pentru a economisi energie.
  • Stresul poate agrava oboseala. Acesta poate include orice tip de stres, de la gestionarea bolii și incertitudinilor la îngrijorarea privind realizările zilnice sau nerespectarea așteptărilor celorlalți.
  • Depresia și oboseala adesea merg mână în mână. Poate fi dificil să se stabilească care a apărut mai întâi. O modalitate de a ajuta la clarificarea acestui aspect este de a încerca să înțelegeți sentimentele de depresie. Sunteți deprimat tot timpul? Ați fost deprimat înainte de diagnosticul de cancer? Sunteți preocupat de sentimente de inutilitate? Dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt pozitive, poate fi necesar un tratament pentru depresie.
  • Insomnia. Incapacitatea de a dormi opt ore pe noapte va cauza atât oboseală mentală, cât și fizică.

Cum pot să-mi dau seama dacă mă confrunt cu oboseală cauzată de cancer?

Gândiți-vă la rezervele personale de energie ca la o „banca”. Depozitele și retragerile trebuie făcute de-a lungul zilei sau săptămânii pentru a asigura un echilibru între economisirea, restabilirea și cheltuirea energiei.
Țineți un jurnal timp de o săptămână pentru a identifica momentul zilei când sunteți cel mai obosit sau când aveți cea mai mare energie. Notați ceea ce credeți că pot fi factori contribuitori.
Fiți atenți la semnele de avertizare ale oboselei iminente cauzate de cancer – ochi obosiți, picioare obosite, oboseală generalizată, umeri rigizi, energie redusă sau lipsă de energie, incapacitatea de a vă concentra, slăbiciune sau moleșeală, plictiseală sau lipsă de motivație, somnolență, iritabilitate crescută, nervozitate, anxietate sau nervozitate.

Cât durează oboseala cauzată de cancer?

Experiența fiecărei persoane cu oboseala cauzată de cancer este unică. Pentru unele persoane, oboseala durează câteva săptămâni. Alții pot simți epuizare timp de ani. Este posibil să vă simțiți mai bine atunci când tratamentul pentru cancer se oprește, dar adesea oboseala persistă.

Transplanturile de măduvă osoasă pot cauza oboseală prelungită care poate dura până la un an.
Oboseala cauzată de radioterapie devine adesea mai severă pe măsură ce tratamentele avansează. Oboseala ar trebui să se diminueze la câteva luni după terminarea tratamentului.
Intervențiile chirurgicale au tendința de a provoca oboseală temporară care dispare după ce vă recuperați.
Tratamentele sistemice (medicamente care circulă în sânge) pot cauza oboseală care apare și dispare. Aceste tratamente includ chimioterapia, imunoterapia și terapia țintită. Este posibil să fiți epuizat în timp ce luați medicamentele și să vă simțiți mai bine în perioada de recuperare (fără medicamente). Când tratamentul este reluat, vă simțiți din nou epuizat. Ar trebui să aveți mai multă energie după finalizarea tratamentului.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel