Din cuprinsul articolului
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală, care se numește și fatigabilitate, limitează rutina de zi cu zi.
Toată lumea se simte obosită la un moment dat. Este o senzație normală după anumite activități sau la sfârșitul zilei. De obicei, știm de ce suntem obosiți, iar o noapte de somn odihnitor va rezolva problema.
Fatigabilitatea este însă diferită și reprezintă o lipsă zilnică de energie – oboseală neobișnuită sau excesivă la nivelul întregului corp care nu este ameliorată prin somn. Poate fi acută (durează o lună sau mai puțin) sau cronică (durează de la una la șase luni sau mai mult). Fatigabilitatea poate avea un impact profund negativ asupra abilității unei persoane de a funcționa și a calității vieții.
Oboseala în cancer numită și fatigabilitate este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale cancerului și al tratamentelor sale. Mulți oameni care au boli cronice se simt obosiți. Dar oboseala legată de cancer depășește starea obișnuită de oboseală. Persoanele care experimentează oboseală cauzată de cancer o descriu adesea ca fiind „paralizantă”. De obicei, apare brusc și nu este rezultatul activității sau efortului. În cazul acestui tip de oboseală, odihna sau somnul nu ajută, indiferent de durată. Te simți epuizat fizic, emoțional și mental în majoritatea timpului.
Oboseala cauzată de cancer poate dura câteva săptămâni (acută) sau luni sau ani (cronică). Oboseala cronică cauzată de cancer poate afecta calitatea vieții.
Oboseala legată de cancer afectează 80% până la 100% din persoanele cu cancer.
Toate tipurile de cancere și tratamentele pentru cancer pot cauza fatigabilitate, din cauza faptului că sistemul imunitar al organismului lucrează intens pentru a combate boala.
Tratamentele pentru cancer, inclusiv chimioterapia, radioterapia, imunoterapia și intervențiile chirurgicale, pot duce la fatigabilitate. Aceste tratamente pot:
Motivul exact pentru oboseala cauzată de cancer nu este cunoscut. Oboseala cauzată de cancer poate fi legată atât de procesul bolii, cât și de tratamente, inclusiv chirurgia, chimioterapia, radioterapia și imunoterapia. Tratamentele pentru cancer asociate frecvent cu fatigabilitatea includ:
Cancerul și tratamentul său vă pot face, de asemenea, vulnerabili la anumite afecțiuni care pot contribui la apariția fatigabilității:
Gândiți-vă la rezervele personale de energie ca la o „banca”. Depozitele și retragerile trebuie făcute de-a lungul zilei sau săptămânii pentru a asigura un echilibru între economisirea, restabilirea și cheltuirea energiei.
Țineți un jurnal timp de o săptămână pentru a identifica momentul zilei când sunteți cel mai obosit sau când aveți cea mai mare energie. Notați ceea ce credeți că pot fi factori contribuitori.
Fiți atenți la semnele de avertizare ale oboselei iminente cauzate de cancer – ochi obosiți, picioare obosite, oboseală generalizată, umeri rigizi, energie redusă sau lipsă de energie, incapacitatea de a vă concentra, slăbiciune sau moleșeală, plictiseală sau lipsă de motivație, somnolență, iritabilitate crescută, nervozitate, anxietate sau nervozitate.
Experiența fiecărei persoane cu oboseala cauzată de cancer este unică. Pentru unele persoane, oboseala durează câteva săptămâni. Alții pot simți epuizare timp de ani. Este posibil să vă simțiți mai bine atunci când tratamentul pentru cancer se oprește, dar adesea oboseala persistă.
Transplanturile de măduvă osoasă pot cauza oboseală prelungită care poate dura până la un an.
Oboseala cauzată de radioterapie devine adesea mai severă pe măsură ce tratamentele avansează. Oboseala ar trebui să se diminueze la câteva luni după terminarea tratamentului.
Intervențiile chirurgicale au tendința de a provoca oboseală temporară care dispare după ce vă recuperați.
Tratamentele sistemice (medicamente care circulă în sânge) pot cauza oboseală care apare și dispare. Aceste tratamente includ chimioterapia, imunoterapia și terapia țintită. Este posibil să fiți epuizat în timp ce luați medicamentele și să vă simțiți mai bine în perioada de recuperare (fără medicamente). Când tratamentul este reluat, vă simțiți din nou epuizat. Ar trebui să aveți mai multă energie după finalizarea tratamentului.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…