Sari la conținut

Cum se simte o tumoare pe creier? Simptomele care ar trebui să te trimită urgent la medic

cancer
Sursă foto: Getty Images
Modalitați de reducere a cancerului
  • Tumorile cerebrale benigne tind să crească lent și, de obicei, nu invadează țesutul înconjurător. Dar, deoarece pot exercita presiune asupra părților sensibile ale creierului și pot cauza probleme grave de sănătate, acestea pot necesita tratament.
  • Tumorile cerebrale maligne conțin celule canceroase și pun viața în pericol deoarece invadează și distrug țesutul cerebral sănătos. De asemenea, acestea cresc mult mai rapid decât tumorile cerebrale benigne.

Aproximativ 30% din tumorile cerebrale sunt cancere maligne. Cele mai frecvente tipuri sunt glioblastomele, astrocitoamele și meduloblastomele.

Simptomele cancerului cerebral pot varia în funcție de tipul unei tumori, precum și de dimensiunea, localizarea și agresivitatea acesteia – de exemplu, cu cât tumoarea este mai malignă, cu atât simptomele progresează mai rapid. Prognosticul și tratamentul pot varia, de asemenea, în funcție de tip.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semnele cancerului cerebral pot fi vagi, dar nu ignorați simptomele persistente

Este greu de crezut, dar țesutul cerebral nu are receptori de durere. Acest lucru înseamnă că este puțin probabil să „simțim” o tumoare cerebrală până când aceasta nu crește suficient de mult pentru a întinde mucoasa creierului, care are receptori de durere.

Semnele timpurii ale unei tumori cerebrale sunt în schimb legate de zona creierului iritată de tumoare. Aceasta este cealaltă provocare atunci când vorbim despre simptome, deoarece diferitele zone ale creierului îndeplinesc funcții diferite. Iar unele zone, numite țesuturi „de rezervă”, nu sunt deloc foarte active.

„În funcție de localizarea tumorii, ați putea observa simptome foarte semnificative sau niciunul până când tumoarea a crescut foarte mult”, adaugă Dr. Baskin.

În general, simptomele tumorilor cerebrale pot include:

  • Dificultăți cu echilibrul sau mersul pe jos
  • Pierderea treptată a senzației sau a mișcării unui braț sau picior
  • Dureri de cap care devin mai frecvente și debilitante
  • Schimbări de personalitate sau de comportament
  • Convulsii
  • dificultăți de vorbire
  • Probleme de vedere sau pierderea vederii

Aceste simptome nu sunt semne sigure de cancer cerebral, dar ar trebui să vă determine să vă consultați medicul, în special dacă sunt persistente și debilitante.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel