Sari la conținut

Cum se simte o persoană cu glicemia crescută? Simptome de alarmă pentru diabetici

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

În cazul unei amenințări la adresa funcțiilor vitale, corpul nostru semnalează într-un mod unic, trebuie să vă ascultați întotdeauna, iar dacă apar simptome și disconfort care nu vă erau caracteristice înainte, trebuie să consultați imediat un medic.

Chiar dacă este o boală fără simptome spectaculoase, diabetul zaharat este o boală cronică gravă care trebuie tratată cu toată seriozitatea.

Din păcate, dacă nu este tratată corespunzător, evoluția este progresivă și se ajunge la complicații severe precum bolile cardiovasculare, neuropatie diabetică, nefropatia diabetică (care la rândul ei poate duce la insuficiență renală), sau retinopatia diabetică.

Persoanele cu glicemie crescută sunt sfătuite să consume mai multe legume şi fructe, produse lactate şi carne slabă (pui sau peşte). De asemenea, sunt recomandate şi seminţele, migdalele sau nucile, precum şi alimentele bogate în fibre – fasole boabe, năut, mazăre, linte sau cereale integrale.

În schimb, produsele din faină albă, fructele deshidratate și zaharul alb trebuie evitate, nivelul glicemiei crescând rapid din cauza acestora. Este interzis consumul de alimente care conțin grăsimi saturate, deoarece acestea facilitează crearea rezistenței la insulină.

Cele mai indicate lichide pentru diabetici sunt apa minerală și ceaiurile neîndulcite –în special ceaiul verde, care un efect deosebit de pozitiv asupra nivelului glicemiei.

Simptome care anunţă glicemia crescută

– sete și apetit crescute;

– pierdere sau creștere rapidă în greutate;

– piele uscată,

– tendință la infecții fungice și apariția pustulelor;

– transpirație crescută și scăderea temperaturii corpului;

– nevoia frecventă de a urina;

oboseală prelungită;

– deficiențe de vedere;

– scăderea libidoului;

– tulburări gastrointestinale;

– creșterea frecventă a tensiunii arteriale;

– disfuncție renală;

– respirație urât mirositoare,

– probleme dentare;

– incontinenţă urinară;

– vindecare dificilă a rănilor și tăieturilor.

Testarea glicemiei este esenţială 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

Mulți pacienți cu diabet nu reușesc să identifice problema și să înțeleagă prin orice simptome clare că au nevoie de consultație medicală. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge nu se simt adesea până când nivelurile sunt într-adevăr prea mari.

De aceea, controlul și urmărirea sunt recomandate cu tărie, mai degrabă decât să se bazeze pe manifestarea simptomelor și să se determine starea de sănătate doar pe baza acestora. Cu toate acestea, dacă ar fi să identificăm simptomele glicemiei crescute, două simptome ies în evidență ca fiind primele și cele mai recunoscute.

Pericolele hiperglicemiei

Nivelul ridicat de zahăr din sânge sau hiperglicemia pot afecta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2. Mulți dintre aceștia pot să nu recunoască simptomele, mai ales dacă nu sunt bine informați, iar acest lucru creează un pericol real de afectare a nervilor, vaselor de sânge și a organelor acestora dacă nivelurile lor de zahăr din sânge rămân ridicate prea mult timp.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel