Din cuprinsul articolului
Medicii dezvăluie cele 4 lucruri care se întâmplă cu tine când mori. Moartea și viața sunt singurele adevăruri irefutabile: între aceste două evenimente se întâmplă viața.
Iar dacă nașterea ni s-a întâmplat „pe nesimțite”, moartea este ceva ce vom experimenta cu toții într-o zi, dar pentru mulți dintre noi se simte ca marele necunoscut.
Oamenii care au experimentat moartea clinică și-au împărtășit experiențele pe multe canale de comunicare. Un utilizator a spus pe Reddit că experiența a fost pașnică: „Lumea mea a devenit moale și ceață și totul a devenit negru”.
Un altul a descris că și-a văzut mătușa moartă stând lângă patul lor.
O asistentă a spus recent că mulți oameni experimentează adesea „viziuni”. Acestea se întâmplă atunci când muribunzii, care sunt adesea complet lucizi, văd prietenii, familia și chiar animalele de companie decedați.
Acum, un medic a împărtășit ce se întâmplă exact cu corpul tău pe măsură ce te apropii încet de moarte.
În primul rând, inima ta va începe să bată mai încet, iar, la rândul său, sângele tău va fi pompat în jurul corpului mai lent și tensiunea arterială va scădea, a scris specialistul în medicină paliativă Dr. Kathryn Mannix în Science Focus.
S-ar putea să vă simțiți liniștiți în timp ce se întâmplă acest lucru sau ați putea experimenta neliniște sau confuzie.
Respirația va urma modele automate generate de centrul respirator din trunchiul cerebral, a scris dr. Kathryn Mannix. Ar putea deveni mai grea și mai zgomotoasă. Unii oameni își pierd simțul gurii și gâtului. Dar acest lucru se întâmplă fără suferință aparentă, a spus medicul.
De asemenea, puteți începe să respirați mai încet și mai superficial. Respirația s-ar putea muta de la adânc la superficial și de la rapid la lentă în cicluri repetate. Pot exista pauze și, în cele din urmă, se va opri. Inima ta se va opri după câteva minute, deoarece nu mai este furnizată cu oxigen.
Veți petrece din ce în ce mai puțin timp treaz, a spus dr. Kathryn. Ar putea părea ca somnul din exterior, dar vei trece treptat în conștiință pentru perioade mai lungi de timp pe măsură ce te apropii de sfârșit, poate fără să observi.
„La trezire, oamenii raportează că au dormit liniștit, fără sentimentul că au fost inconștienți”, a spus dr. Mannix.
Cercetările publicate la începutul acestui an indică faptul că ai putea intra chiar într-o stare de meditație. Oamenii de știință au capturat accidental cel mai complex organ al nostru în timp ce acesta se închide, arătând un instantaneu uimitor al morții.
Un pacient cu epilepsie a fost conectat la o electroencefalogramă (EEG) înainte de a avea un atac de cord. Aceasta însemna că cele 15 minute din jurul morții sale au fost înregistrate pe EEG. În cele 30 de secunde de fiecare parte a bătăilor finale ale inimii pacientului, a fost observată o creștere a undelor cerebrale foarte specifice.
Aceste unde, cunoscute sub numele de oscilații gamma, sunt legate de lucruri precum recuperarea memoriei, meditația și visarea. Acest lucru ar putea însemna – deși ar trebui să aibă loc multe studii – am putea vedea un fel de bobină de film cu cele mai bune amintiri ale noastre pe măsură ce murim.
Părțile creierului care au fost activate în acest studiu sugerează, de asemenea, că am putea intra într-o stare de vis pașnică, care se simte similar cu meditația.
Cercetătorii cred că s-ar putea să mai auzi sunete în ultimele tale momente, în ciuda faptului că nu reacționezi. Privind activitatea creierului la pacienții cu comă în 2019, ei au prezis că o anumită formă de conștientizare ar putea fi posibilă la sfârșit.
Deși s-ar putea să auzi, s-ar putea să nu reușiți neapărat să înțelegeți ceea ce se întâmplă.
„Nu avem nicio modalitate dovedită de a investiga ceea ce experimentează oamenii în timpul morții. Cercetări recente arată că, chiar și aproape de moarte, creierul inconștient răspunde la zgomotele din cameră. Cu toate acestea, nu știm cât de logic au muzica sau vocile unei persoane pe moarte”, a mai spus dr. Kathryn Mannix.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…