Din cuprinsul articolului
V-ați distrat la iarbă verde și v-ați trezit mușcat de o astfel de insectă? Nu o scoateți imediat cu mâna, pentru că riscați să-i rupeți capul. Resturile rămase în piele pot provoca infecții
Dana Lascu
După ce aţi desfăşurat activităţi în aer liber în zonele în care pot trăi căpușe (parcuri, păduri, pășuni)„verificați prezenţa căpuşelor pe hainele şi corpul dumneavoastră, acordând o atenție deosebită axilelor, zonei inghinale, picioarelor, ombilicului, gâtului și capului”, explică dr. Sorina Honțaru, șeful DSP Argeș.
La copii, căpușele sunt adesea găsite pe cap, la nivelul liniei părului. Deoarece inspectele parazite sunt foarte mici, pot fi ușor trecute cu vederea.
Muşcătura de căpuşă arată, de obicei, ca un mic pistrui închis la culoare, cu o crustă ce nu poate fi îndepărtată de pe piele. Tot de obicei, ea nu doare. Totuși, căpușa ar trebui să fie îndepărtată cât mai curând posibil pentru a minimiza riscul de infecție.Iată cum se face îndepărtarea ei în mod corect:
– Utilizaţi o pensetă cu vârf fin sau instrumente de îndepărtare a căpuşei (pensetele din plastic din trusele de prim ajutor de la mașină) pentru a o apuca cât mai apoape posibil de suprafaţa tegumentului. Trageţi-o uşor, în sus, constant, fără să o răsuciţi şi evitaţi să strângeţi corpul căpuşei sau să lăsaţi părţi din gura acesteia în plagă. Nu stângeţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau orice substanţă peste aceasta, deoarece acest lucru poate cauza golirea conţinutului stomacului acesteia în plagă, ceea ce poate provoca infecţii.
– Folosind încă penseta, înveliţi căpuşa în hârtie igienică, aruncaţi-o în toaletă şi trageţi apa.
– După aceea, spălaţi plaga cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau tinctura de iod.
Cel mai bine, însă, ar fi să mergeți la camera de gardă, pentru că medicii de acolo au la dispoziție ustensilele necesare ca să extragă perfect căpușa. Dacă o mică parte din ea rămâne în piele, zona se poate infecta în câteva zile, moment în care este nevoie să mergeți la medic.
Boala Lyme este cea mai comună infecție al cărei agent etiologic se transmite prin căpușe.
Este este o infecție cu caracter sistemic, determinată de Borrelia burgdorferi, o spirocheta transmisă la om și identificată la căpușele din specia Ixodes ricinus (pentru zona europeană). Boala Lyme (borelioza) se manifestă prin următoarele simptome, care apar, de obicei, în 30 de zile de la momentul mușcăturii:
– erupție cutanată roșiatică, de formă circulară, numită și „ochi de bou”, în jurul mușcăturii;
– simptome asemănătoare celor de gripă, de ex. febră, oboseală, dureri de cap.
Cele mai multe cazuri de borelioză pot fi tratate, prin administrare de antibiotice, timp de câteva săptămâni. Netratată, însă, boala poate provoca infecții ale inimii, articulațiilor și sistemului nervos, mergând până la deces.
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…