Categories: Ştiri sănătate

Cum se scoate o corect o căpușă. Paşi pentru a evita o infecţie

Boala Lyme este o boală cauzată de bacteriile borrelia. Oamenii suferă de obicei de boala Lyme de la mușcătura unei căpușe purtătoare de bacterii.

Căpușele care pot purta bacterii Borrelia trăiesc în cea mai mare parte a Statelor Unite. Dar boala Lyme este cea mai frecventă în vestul central superior și în statele din nord-estul și mijlocul Atlanticului. Este, de asemenea, comună în Europa și în centrul de sud și sud-estul Canadei.

Sunteți expus riscului de boală Lyme dacă petreceți timp acolo unde trăiesc căpușele, cum ar fi zonele ierboase, tufiș sau împădurite. Luarea măsurilor de siguranță în aceste zone poate reduce riscul bolii Lyme.

Există câţiva paşi are explică cum se scoate o căpuşă, astfel încât să se evite o posibilă infecţie cu bacteria Borrelia burgdorferi, agentul etiologic responsabil de declanşarea bolii Lyme.

Vremea frumoasă de afară îi îndeamnă pe părinţi să-şi scoată copiii în parc, la iarbă verde. Cel mai probabil, marea majoritate a părinţilor s-a gândit măcar odată la întrebarea cum se scoate o căpuşă.

Important de menţionat este că nu orice căpuşă este purtătoare de boli. Cu toate acestea, este indicat să fii prevăzător şi să ştii cum să acţionezi în cazul în care ai fost muşcat de o căpuşă.

Extragerea unei căpuşe trebuie să se facă în camera de gardă a unui spital de urgenţă. Cu toate acestea, mai există o metodă corectă de scoatere a căpuşei, pe care o poţi face acasă.

În momentul în care am descoperit o căpuşă, important este să ne păstrăm calmul, apoi să acţionăm. Îmbibăm o bucăţică de vată în alcool sau în iod şi ţinem pentru cinci minute deasupra căpuşei. Este absolut suficient ca picioarele căpuşei să nu mai strângă atât de tare tegumentul. De îndată ce căpuşa şi-a desprins picioarele, cu ajutorul unei pensete, se răsuceşte capul căpuşei invers acelor de ceasornic, notează digi24.ro

Cum se scoate o căpuşă cu băţul de chibrit

Cum se scoate o căpuşă. Căpuşele sunt atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține bățul de chibrit. Prin folosirea băţului de chibrit, căpuşele vor ieşi singure din piele.

Cum se scoate o căpuşă cu ajutorul băţului de chibrit? Ei bine, se umezește capul unui băț de chibrit și se fac cercuri în jurul locului unde este înfiptă căpușa, cât mai aproape de ea. Parazitul își va extrage singur capul din tegument în doar câteva secunde și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor. Având în vedere că parazitul va ieşi singur, riscul de infecţie va fi zero. Cu toate acestea, riscul de infecţie creşte cu cât căpuşa a stat mai mare de 24 de ore pe corp.

Sfaturi pentru a preveni muşcătura de căpuşă

  • Copiii trebuie să fie inspectaţi ori de câte ori se întorc de la joacă;
  • După o drumeţie sau picnic, este necesar ca hainele purtate să fie imediat spălate cu apă fierbinte;
  • Persoanele care locuiesc la curte să nu lase iarba să crească prea mult;
  • Hainele purtate la iarbă verde să fie potrivite pentru această activitate. Astfel că, este recomandat ca pantalonii să fie lungi şi băgaţi în adidaşi. Purtarea hainelor albe este absolut necesară pentru a detecta uşor căpuşa;
  • Părul să fie mereu strâns în coadă;
  • Să se evite zonele cu multă iarbă şi tufișuri;
  • Să se folosească insecticide pentru iarbă şi vegetația din curte.

 

 

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

1 minut ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

21 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

41 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: