Sari la conținut

Cum se schimbă vederea de-a lungul anilor și de la ce vârstă vom avea cu toții nevoie de ochelari de vedere

Controalele la oftalmolog făcute la timp pot salva vederea copiilor, dar şi a adulţilor. Cum este normal să evolueze vederea de la naştere până la vârsta a treia şi când este obligatoriu controlul oftalmologic, aflaţi mai jos.

Ochiul leneş se tratează cu plasture

La naştere, copiii au o sensibilitate crescută a ochilor şi nu pot distinge foarte bine obiectele sau chiar culorile. Nu este neaparat nevoie ca un specialist în oftalmologie să facă examinarea ochilor unui copil, e suficient pediatrul. Miopia sau ambliopia (ochiul leneş) pot fi depistate cu succes în primii ani de viaţă. Mai târziu, problemele nu mai pot fi remediate.

Ambliopia sau „ochiul leneş” afectează 2-3 copii din 100. Această afecţiune apare atunci când semnalele nervoase dintre creier şi ochi nu funcţionează normal. La majoritatea copiilor, se tratează prin aplicarea unui plasture pe ochiul care funcţionează normal pentru a-l forţa şi pe celălalt sa nu mai fie „leneş”.

Unul din patru elevi de clasele 1-4 au probleme de vedere, cel mai frecvent miopie. Experţii recomandă vizita la oftalmolog înainte de începerea clasei întâi şi apoi revenirea pentru verificări de rutină din doi în doi ani. Copiii sunt în creştere, iar bolile de ochi se pot dezvolta în acest timp. Odată ce copilul creşte, problemele pe care ochii lui le poate întâmpina se schimbă. Calculatorul şi alte dispozitive digitale cum ar fi smartphone-urile pot da dureri de ochi, senzaţia de uscăciune a ochilor şi stări de oboseală.

Din fericire, aceste dispozitive nu par a avea efecte permanente asupra ochilor. Pentru a preveni oboseala ochilor, reglaţi monitorul calculatorului la o distanţă rezonabilă şi luaţi o pauză de câteva minute o dată la fiecare oră.

VÂRSTA OCHELARILOR

Deteriorarea vederii de aproape după 45 de ani este normală. Ceea ce se întâmplă cu ochiul se numeşte prezbiopie şi este un efect firesc al îmbătrânirii. Puteţi purta ochelari de citit, bifocali, lentile de contact speciale pentru a corecta vederea sau puteţi apela chiar la o intervenţie chirurgicală cu laser care poate rezolva problema.

 DIABETUL ŞI OCHII

Diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială pot avea efecte dăunătoare asupra vederii. Diabeticii pot dezvolta retinopatie (deteriorarea vaselor la nivelul retinei). Tensiunea crescută poate afecta vasele de sânge ale ochilor şi ale nervilor.

UTIL LA VÂRSTA A II-A

Adulţii cu o sănătate bună nu întâmpină mari probleme ale ochilor până după vârsta de 40 de ani, însă pentru a menţine sănătatea ochilor purtaţi ochelari de soare când razele sunt puternice.

Pentru a vă menţine sănătatea ochilor mâncaţi peşte, portocale, mandarine, legume verzi, nuci

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel