Din cuprinsul articolului
Urda, un produs lactat tradițional românesc, este prețuită pentru valoarea sa nutrițională și gustul unic. Dar te-ai întrebat vreodată cum se produce ea? De ce ingrediente ai nevoie și ce pași trebuie urmați pentru a o obține? Descoperă cum se face urda și alte informații interesante despre acest produs lactat în rândurile de mai jos.
Urda este un produs lactat secundar, obținut din zerul rezultat în timpul procesului de fabricație a brânzeturilor din lapte de vacă, oaie sau capră. Urda se caracterizează prin textura sa moale și cremoasă, cu un gust dulceag. Este bogată în proteine, calciu și vitamine, fiind considerată o alternativă sănătoasă la multe alte tipuri de brânzeturi. De asemenea, urda este recomandată în dietele pentru copii și sportivi datorită conținutului său nutritiv. Aceste caracteristici și proprietăți îi conferă urdei o valoare nutrițională ridicată și o fac să fie apreciată în bucătăria românească și nu numai.
Urda are multiple utilizări în gastronomie și este folosită în prepararea diverselor feluri de mâncare, de la aperitive până la deserturi. În bucătăria tradițională românească, urda este ingredientul principal în multe rețete dulci sau sărate. De asemenea, poate fi consumată simplă, cu pâine.
Dată fiind popularitatea sa în rândul iubitorilor de brânzeturi tradiționale și nu numai, urda este un produs ușor de găsit în magazine. Există diverse sortimente, astfel că nu îți va fi deloc greu să găsești unul pe placul tău. Urda de Ibănești, de exemplu, este preferata multor iubitori de lactate cu gust autentic. Dacă însă te-ai întrebat cum se face urda acasă, trebuie să știi că procesul de producție nu este deloc unul complicat.
Pentru a prepara urda, este necesar un singur ingredient: zerul de la brânză sau caș. Și încă ceva: multă răbdare și timp. Zerul trebuie încălzit la o temperatură constantă de 85-90°C, fără a ajunge la punctul de fierbere. Acest proces de încălzire are loc la foc lent și durează aproximativ o oră, timp în care are loc separarea solidelor din zer. Cât timp zerul se află pe foc, este indicat să amesteci încontinuu, pentru a evita să se prindă și să se afume.
După ce procesul de încălzire s-a încheiat, compoziția rezultată trebuie strecurată prin intermediul unui tifon subțire. Acest lucru va permite separarea solidelor din zer și obținerea urdei propriu-zise. Este important ca urda să fie lăsată la scurs câteva ore sau chiar peste noapte, pentru a se scurge în întregime și a obține o consistență mai fermă.
Urda de casă poate fi păstrată câteva zile la frigider și poate fi consumată ca atare sau poate fi frământată cu puțină sare pentru a-i adăuga savoare. De asemenea, urda poate fi utilizată în diverse rețete culinare, de la plăcinte și tarte, la preparate sărate și deserturi.
Când vine vorba de prepararea urdei sunt două detalii pe care trebuie să le reții. Unul dintre ele este acela că sunt necesare cantități mari de zer: din 10 litri de zer se poate obține doar aproximativ 1 kg de urdă (depinde de laptele folosit). Mai trebuie să știi încă un lucru: calitatea urdei depinde de cea a laptelui din care a rezultat zerul – cu cât mai gras și de bună calitate este laptele folosit, cu atât mai bună va fi urda rezultată în urma preparării termice a zerului.
Urda este un produs lactat valoros, cu numeroase beneficii pentru sănătate, al cărui proces de producție nu este deloc complicat. Cu puțină răbdare și mult zer, poți face urdă chiar la tine acasă. După aceea, depinde doar de tine dacă alegi să o consumi ca atare sau să o încorporezi în diverse rețete delicioase.
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…