Categories: Ştiri sănătate

Cum se produce tranziția de la clasic la modern în domeniul nicotinei? A. Fal, expert în Sănătate Publică: „Tehnica pe care am încercat să o implementăm dă roade”

La evenimentul Global Forum on Nicotine din acest an de la Varșovia s-a discutat despre noile tehnologii din domeniu. În mod deja tradițional, acest eveniment anual reunește părțile interesate pentru a discuta despre cele mai recente studii și dovezi legate de nicotină, despre reducerea efectelor nocive ale fumatului și despre sănătatea publică. Tema pentru ediția de anul acesta a GFN a fost „Economie, sănătate și reducerea efectelor nocive ale fumatului”.

 

Știința din zilele noastre evoluează constant iar marile companii doresc să vină către consumatorii adulți de nicotină cu cele mai bune produse cu scopul reducerii efectelor negative ale fumatului și a îmbunătățirii sănătății publice.

 

Andrzej Fal este președinte al Societății poloneze de Sănătate Publică și șef al Departamentului de alergii, boli pulmonare și medicină internă de la Spitalul clinic central din Varșovia. Acesta a fost prezent în cadrului congresului Global Forum on Nicotine și a acordat un interviu publicației Doctorul Zilei în care a vorbit despre noile tehnologii din domeniu, cât și despre obiceiul fumatului.

 

Diferențe între clasic și modern

 

„Din câte știm până acum, fumul de tutun este cea mai periculoasă substanță pe care o producem în jurul nostru”, subliniază Andrzej Fal.

„Acesta conține peste 7000 de substanțe potențial periculoase pentru sănătatea noastră, iar 92 dintre acestea au fost deja clasificate drept cancerigene. Deci orice altă alternativă care este folosită cum ar fi, terapia de înlocuire a țigărilor sau terapia de reducere a efectelor nocive duce la expunerea la mult, mult mai puțini din acești compuși”.

Vezi declarațiile domnului Andrzej Fal, președinte al Societății poloneze de Sănătate Publică și șef al Departamentului de alergii, boli pulmonare și medicină internă de la Spitalul clinic central din Varșovia:


Dr. Fal spune că există numeroase diferențe între țigările clasice și folosirea dispozitivelor care încălzesc tutunul și care au la bază noile tehnologii din domeniu:

„Deci nu vorbim de mii, dar tot vorbim de câteva sute sau putem face referire la cel mai scăzut nivel de 20 de substanțe potențial dăunătoare. Dar vă puteți imagina proporția între 7000 și 20. Deci, da, pot fi mai puțin dăunătoare sănătății noastre”.

 

Pe înțelesul tuturor

 

Președintele Societății poloneze de Sănătate Publică a vorbit despre cum se pot transmite toate aceste informații către public într-un limbaj cât mai clar și răspicat cu scopul de a le aduce la cunoștință celor care nu pot scăpa de acest viciu faptul că există alternative:

„Ei bine, problema obișnuită care există atunci când vorbim despre un subiect substanțial, cum ar fi cunoștințele științifice, este aceea că trebuie să le traduci pentru viața reală”, spune Fal în cadrul interviului pentru Doctorul Zilei.

 

 

Date precise

 

De asemenea, acesta a ținut să menționeze un fenomen îngrijorător pentru sănătatea publică la nivel mondial. Vine cu date precise și oficiale și spune că numărul fumătorilor din întreaga lume este în creștere:

 

„Ne putem uita la ultimele decenii. În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că există peste un miliard de fumători în lume. Și anul acesta, OMS a declarat că avem deja 1 miliard 300 de milioane de fumători. Deci numărul fumătorilor de țigări a crescut”.

 

Global Forum on Nicotine, Varsovia, iunie 2024

Tranziția

 

„Trebuie să se facă trecerea de la țigările clasice către produsele alternative, nu să se mărească numărul fumătorilor de țigări”, subliniază expertul. „În prezent, vedem cum obiceiuri precum vapatul sau folosirea tutunului încălzit iau locul fumatului. Aceste obiceiuri au început să facă parte din rutina fumătorilor și este de dorit să înlocuiască complet un obicei precum fumatul”.

 

Și pentru a face posibilă trecerea către produsele alternative, spune el, cetățenii au nevoie și de sprijinul politicienilor, a factorilor de decizie în ceea ce privește fiscalitatea.

„Și atunci vom putea cu adevărat reduce efectele negative pentru fumători”.

Material susţinut de Philip Morris România

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

17 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

47 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: