Atunci când vorbesc despre prevenția bolii coronariene ischemice, medicii spun că cel mai important pas este schimbarea stilului de viață. În felul acesta se poate face și prevenția deoarece se reduc inclusiv factorii de risc ai afecțiunii, dar și tratamentul în cazul în care există un diagnostic.
Iată ce trebuie să faci dacă vrei să previi boala coronariană ischemică:
- Trebuie să oprești fumatul. Sunt studii care au demonstrat că oprirea fumatului este cea mai importantă măsură preventivă. Mai mult, oprirea fumatului ajută și la prevenirea dar și la agravarea cardiopatiei ischemice.
- Regim alimentar sănătos. Dieta sănătoasă duce la reducerea riscului de boala cardiovasculară. De asemenea trebuie să nu te îngrași. Orice exces ponderal favorizează creșterea colesterolului, a trigliceridelor și favorizează formarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge. Și consumul de sare trebuie redus serios. Este indicat să incluzi în dieta ta fibre, să consumi cât mai multe fructe și legume proaspete.
- Să faci sport. Activitatea fizică realizată zilnic a fost asociată cu o scădere a riscului de apariția a bolilor de inimă. Cel mai bine este să vorbești cu medicul tău cardiolog care îți poate oferi informații cu privire la tipul de exerciții fizice pe care este bine să le faci.
- Hipertensiunea atrială trebuie menținută sub control, de multe ori cu tratamentul pe care ți l-a recomandat medicul și prin controale regulate.
- Dislipidemia trebuie și ea ținută sub control. Mai exact, dislipidemia va fi controlată cu ajutorul regimului alimentar dar și cu ajutorul medicamentelor. Ținta tratamentului este reducerea nivelului de colesterol rău.
- Diabetul zaharat. Este un principal factor de risc al bolilor coronariene. Dacă persoana în cauză are diabet zaharat, controlul glicemiei este esențial.