Din cuprinsul articolului
Rana pe col reprezinta o leziune care apare la nivelul colului uterin (colul uterin face “legatura” intre vagin si uter).De ce este atat de important sa depistezi din timp rana pe col? Pentru ca aceasta rana se poate transforma, in timp, in cancer de col uterin.
Depistarea precoce a unei rani la nivelul colului, prin colposcopie, dar si a modificarilor celulelor de la acest nivel, prin testul Babes-Papanicolau – reprezita cea mai usoara si sigura cale in preventia cancerului de col uterin. Cu o singura vizita pe an la medicul ginecolog iti poti mentine sanatatea genitala!
Eviti sa mergi la ginecolog
Vizita la ginecolog este recomandata o data pe an daca femeia este sanatoasa si mai des daca prezinta o problema genitala (vizita la ginecolog se va face cand indica medicul). Intotdeauna la ginecolog sa cereti si analiza secretiilor vaginale si testul Babes-Papanicolau. Nici palparea sanilor nu ar trebui uitata. O ecografie anuala a sanului trebuie de asemenea recomandata.
De ce este atat de importanta vizita la ginecolog? In primul rand ginecologul poate depista o infectie vaginala silentioasa, fara simptome, de care nici nu stiai ca exista. Multe vaginite sunt asimptomatice. Trebuie sa stii ca orice infectie vaginala, mai ales o infectie care dateaza de mult timp, creste riscul de aparitie a ranii pe col.
In al doilea rand, testul Babes-Papanicolau poate decela precoce o afectiune cu risc de transformare in cancer, situatie care este tratabila, daca diagnosticul este precoce
Folosesti lubrifiant sau tampoane
Sunt suficiente situatiile in care rana pe col apare din pricina alergiilor la lubrifiante. Tampoanele predispun, de asemenea, la infectii vaginale, de aceea se considera ca pot creste riscul aparitiei ranii pe col.
Contact intim dur
Contactul sexual “energic” poate creste riscul de aparitie a ranii pe col, prin factor mecanic (glandul loveste frecvent colul uterin, care poate suferi).
Partenerii multiplii
Femeile tinere sunt mai predispuse la schimbarea partenerilor la mai putin de jumatate de an. In tot cazul, in lumea moderna este greu de evitat o astfel de situatie, atata vreme cat fiecare femeie tanara isi cauta un partener stabil.
Schimbarea mai multor parteneri creste riscul de aparitie a ranii pe col, de aceea este recomandat sa vizitati anual medicul ginecolog.
Inceperea vietii sexuale prea devreme
Inceperea precoce a vietii sexuale creste foarte mult riscul de aparitie a ranii pe col, dar si a cancerului de col uterin. Celulele mucoasei vaginale, dar si colul si organele genitale au nevoie de timp pentru a se maturiza.
Chiar daca femeia devine fertila odata cu prima menstruatie (menarha), se pare totusi ca inceperea vietii sexuale ar trebui intarziata. Studiile statistice demonstreaza o incidenta mai mare a aparitiei ranii pe col uterin la femeile care si-au inceput precoce viata sexuala.