Cum se poate reseta ceasul biologic. Orele de activitate intensă ale organelor corpului

Indivizii ale căror ceasuri interne le dictează să meargă la culcare târziu în noapte sunt de obicei somnoroşi în timpul zilei, au o alimentaţie dezechilibrată şi sunt afectaţi de depresie şi stres, conform unei cercetări realizate de oameni de ştiinţă britanici.

Însă specialiştii au descoperit că devansarea somnului cu doar două ore are efecte de lungă durată. Perturbările ritmului circadian sunt totodată asociate cu schimbările de dispoziţie, un risc mai mare de deces, declinul cognitiv şi scăderea performanţelor fizice.

Cercetători de la Universitatea din Birmingham şi Universitatea din Surrey au descoperit că, în decurs de doar trei săptămâni, persoanele nocturne se pot obişnui să meargă mai devreme la culcare fără ajutorul medicamentelor. Alături de colegi de la Universitatea Monash din Australia, studiul lor a descoperit că, în medie, persoanele nocturne mergeau la culcare la ora 02:30 şi se trezeau la 10:15.

”Un somn întârziat vine în contradicţie cu zilele societale standard, ceea ce poate duce la o serie de efecte negative – de la somnolenţă în timpul zilei până la o stare mentală deficitară”, a declarat doctor Andrew Bagshaw de la Universitatea din Birmingham.

Rezultatele au demonstrat o îmbunătăţire a performanţelor cognitive şi fizice în timpul dimineţii, moment în care persoanele nocturne se simt de obicei cel mai obosite, dar şi a stării de sănătate mintală manifestată prin reducerea nivelurilor de stres şi depresie.

Studiul, citat de Agerpres, relevă că, spre deosebire de persoanele matinale, indivizii activi până târziu în noapte au mai mult de suferit în societate din cauza faptului că trebuie să facă un efort pentru a se adapta unui orar de muncă sau şcoală desincronizat cu tiparele preferate de ei.

Orele de activitate intensă ale fiecărui organ

  • 1 – 3 – ficatul (detoxifiere, muschi si ochi)
  • 3 – 5 – plamani (piele)
  • 5 – 7 – colon (assimilare, eliminare, piele)
  • 7 – 9 – stomac (limfa, digestie)
  • 9 – 11 – splina, pancreas (limfa, digestie)
  • 11 – 13 – inima (artere, circulatia sanguina)
  • 13 – 15 – intestinul subtire (digestie, asimilare, artere)
  • 15 – 17 – vezica (oase, dinti, eliminare, curatare)
  • 17 – 19 – rinichi (oase, dinti, urechi, filtrare, eliminare)
  • 19 – 21 – invelisul cardiac (comprimarea vaselor sanguine)
  • 21 – 23 – duodenul (termoregularizarea)
  • 23 – 01 – vezica biliara (digestie, muschi, ochi)

1:00 – 3:00 Ficat
În acest interval orar, ficatul lucrează din plin – lichidează grăsimile din sânge și elimină substanțele toxice. Celelalte funcții ale organismului sunt atenuate, are loc cea mai redusă oxigenare a creierului. Fiți, deci, mai vigilenți dacă vă aflați la volan în această perioadă.

Dacă aveți probleme cu vezică biliară, se poate să aveți complicații, deoarece ficatul și vezica biliară sunt organe pereche. În această perioadă, nu este recomandat să consumați alcool sau cafea, să fumați sau să mâncați alimente grase.

3:00 – 5:00 Plămâni    
Când plămânii funcționează, se trezesc fumătorii și astmaticii. Răcelile,bronșita sau inflamația căilor respiratorii pot provoca dificultăți în respirație. În această perioadă simțim cea mai mare teamă și anxietate, de aceea această parte a zilei este, prin urmare, periculoasă pentru persoanele care suferă de depresie, potrivit portalului alagenex.com. Aproximativ la ora 4 dimineața, se intensifică formarea melatoninei, scade tensiunea arterială, iar ritmul cardiac se încetinește.

5:00 – 7:00 Colon
Cei care se trezesc în acest moment, de regulă, ajung mai repede la ritmul activ normal al zilei. Dimineața, ar trebui să vă simțiți confortabil, să eviți stresul și agitația. În special, persoanele care sunt bolnavi de inimă ar trebui să înceapă ziua treptat, deoarece dimineața devreme, sunt mai predispuși la atacuri de inima. Consumați suficiente lichide, ideal, ceaiuri, dar în același timp, evitați băuturile reci. Se recomandă, în această perioadă, să vă obișnuiți cu golirea. Persoanelor sănătoase, li se recomandă ușoare exerciții de încălzire.

Aproape de ora șapte, pulsul începe să accelereze și crește secreția de hormoni, inclusiv a testosteronului. Acest hormon masculin atinge în sânge, o concentrație cu până la 40% mai mare decât la miezul nopții, de aceea bărbații au, dimineața, cea mai mare predispoziție pentru sex.

7:00 – 9:00 Stomac
Organismul trebuie să fie încălzit dimineața, de aceea evitați dușul rece. În timpul acestor două ore, este perioada cea mai potrivită pentru micul dejun, iar organele digestive funcționează din plin. Asigurați corpului, cu această ocazie, vitamine, minerale și substanțe nutritive. Le va folosi în cel mai bun mod posibil.

9:00 – 11:00 Pancreas şi splina
Corpul folosește cel mai eficient zahărul, deci fără probleme bucurați-vă de fructe sau de miere. Evitați, însă, alcoolul. Dimineata suntem cei mai activi, avem performante mentale ridicate, psihicul functioneaza la maxim. Cu toate acestea, evitați, dacă este posibil, stresul fizic.

În jurul orei 10 dimineața, este cel mai bun moment pentru a învăța, în jurul orei 11:00, performanță mentală este la apogeu. Trupul și mintea sunt în cea mai bună formă, este timpul în care putem lua decizii importante.  Tensiunea este, dimineața, mai mare, în scădere în după-amiaza și apoi din nou în creștere seara. De aceea suntem mai activi dimineața și seara.

11:00 – 13:00 Inima
În perioada cu cea mai intensă activitate a inimii, nu ar trebui să îngreunăm corpul cu o alimentație bogată. Există o atenuare ușoară, așa că aveți grijă la leziuni. Ne-ar prinde bine o plimbare sau un somn scurt. În special în zilele fierbinți, în timpul acestor ore, persoanele cu afecțiuni cardiace se simt mult mai rău. Prin urmare, oferiți corpului  puțină odihnă.

13:00 – 15:00 Intestinul subțire
Corpul nostru digeră alimentele consumate iar noi simțim un sentiment de ușoară epuizare, suntem mai leneși. Facem greșeli, nu ne putem concentra suficient. Ni se diminuează nu numai activitatea, dar și sensibilitatea la durere, deaceea este perioada bună pentru vizita la stomatolog.

15:00 – 17:00 Vezica urinară
De la ora 15, începe activitatea organelor de eliminare și detoxifiere. Beți multe lichide, cele mai indicate fiind ceaiurile de plante. Această perioadă de după-amiază este indicată pentru sport. Randamentul noastru este în creștere, putem rezolva mai ușor sarcini complexe sau de planificare. Sistemul digestiv este pregătit să primească o masă mai consistentă. În jurul orei 16, este momentul potrivit pentru a completa vitamine și minerale, sistemul nostru imunitar se trezește.

17:00 – 19:00 Rinichii
Aproximativ de la ora 17, este perioada cea mai bună pentru antrenament sau alt efort fizic. Rinichii sunt în acțiune, de aceea evitați tot ceea, ce le este dăunător – grăsimi, zahăr, sare, alcool, frig și stres.
Dimpotrivă, aproximativ de la ora 18.00, temperatura corpului noastru începe să scadă, corpul se calmează și activitatea fizică slăbește. Este timpul pentru ultima masă a zilei, dar evitați însă alimentele dulci și cafeaua.

19:00 – 21:00 Învelișul inimii și circulația sanguină 
În această perioadă, suntem foarte receptivi și organismul revine, pentru scurt timp, în formă reflexele funcționează perfect. Cu toate acestea, ne simțim obosiți psihic și, poate apărea starea de nervozitate. Tensiunea arterială crește, durerile de cap sunt mai frecvente. Pielea prezintă permeabilitatea maximă, deci utilizați această proprietate pentru aplicarea unguentelor pe zonele dureroase.

21:00 – 23:00 Duodenul
Stomacul încetează secreția sucurilor gastrice, așa că dacă mănâncați ceva acum, digestia va avea loc abia dimineaţa. De la ora 22:00, începe fază de somn cea mai profundă. Este foarte important, în special  pentru copii, ca aceștia să doarmă în această perioadă, deoarece organismul produce acum, cei mai mulți hormoni de creștere. Se produce reînnoirea celulelor.

23:00-01:00 Vezica biliară
După o oră de somn, încep să apară primele vise. Cu toate acestea, dacă ați avut o cină mai consistentă, vezica biliară nu vă va lăsa să adormiți, eventual vă veți trezi cu un sentiment de greutate în stomac. În jurul miezului nopții, organismul încetează să producă hormonii care ameliorează durerea. Dacă vă deranjează sau vă doare ceva, le veți simți mai intens. În timpul nopții, cei care au probleme cu vezica biliară, simt adesea înrăutățirea stării, eventual convulsii.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: