Diabetul zaharat este cauza declanșatoare pentru numeroase complicații considerate la rândul lor factori de risc de dizabilitate și deces. Dezvoltarea acestor complicații pe termen lung este cauzată în cele mai multe cazuri de nivelul ridicat de glicemie. De aceea controlul periodic și adoptarea unei alimentații corespunzătoare sunt măsuri de bază când vine vorba de prevenția și managementul diabetului zaharat.
Nutriția joacă un rol important în menținerea unui nivel al glucozei în parametri normali, reducând astfel semnificativ riscul instalării complicației cel mai frecvent întalnite în cazurile de diabet zaharat – neuropatia diabetică.
Atunci când nivelul glucozei este ridicat, crește riscul instalării neuropatiei diabetice, afecțiunea care deteriorează nervii provocând pierderea senzitivității. Această complicație se manifestă în special la nivelul membrelor inferioare prin senzații de furnicături, dureri și parestezie. Cea din urmă consecință este cu atât mai importantă cu cât face imposibil pentru bolnav să observe anumite răni care, trecute cu vederea, conduc la infecții și cresc riscul de amputație.
Adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric, alături de activitatea fizică și acțiunile de screening periodice, reprezintă unele dintre măsurile de care trebuie ținut cont pentru prevenția, controului, și, în consecință, managementul adecvat când vine vorba de neuropatia diabetică.
„Alimentația joacă un rol important pentru sănătatea noastră generală. Are rol de prevenție când vine vorba de diabetul zaharat și devine o parte esențială din viața persoanelor diagnosticate cu această afecțiune prin controlul valorilor glicemice si evitarea complicaţiilor severe asociate. În cazurile de neuropatie diabetică, cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, adoptarea unei diete echilibrate, bogate în legume, fructe, cereale integrale, pește și nuci permite menținerea nivelului glicemiei în limite normale. Persoanele cu neuropatie diabetică ar trebui să adopte și un program alimentar corespunzător, să mănance la intervale regulate și să consume porții moderate, de aceeași consistență de fiecare dată, pentru că alimentația este foarte importantă și în controlul eficient al neuropatiei diabetice”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.
O alimentație corectă este imperios necesară în prevenția și controlul neuropatiei diabetice, dar și a altor complicații severe specifice diabetului zaharat. Deși nu este nevoie de un regim special, dieta adoptată trebuie să fie una bogată în nutrienți, moderată în carbohidrați și săracă în grăsimi, recomandă și Organizația Mondială a Sănătății*. Astfel, consumul de carbohidrați rafinați, precum paste, pâine și orez, ar trebui să fie limitat în favoarea unor carbohidrați bogați în fibre care, pentru că se digeră încet, împiedică organismul să producă mai multă insulină. O atenție deosebită ar trebui acordată și consumului de grăsimi, care ar trebui să fie unul moderat, iar alimentele ar trebui alese cu atenție, fiind indicate grăsimile nesaturate.
În România, în jur de 1 din 3 persoane cu diabet zaharat se confruntă cu neuropatie diabetică potrivit președintelui Societății de Neuropatie Diabetică. Aproximativ două milioane de români din categoria de vârstă 20-79 de ani are diabet, conform rezultatelor studiului epidemiologic PREDATORR, prezentate în anul 2014.
Neuropatia diabetică este cauzată în principal de hiperglicemie, dar mai are ca factori de risc și vârsta, hipertensiunea, fumatul sau hiperlipidemia.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…