Zicala „Faci ce zice popa, nu ce face popa” nu pare a fi valabila și la medicii a căror preocupare exclusivă este alimentația. Trei experți fac publice soluțiile pe care le aplică zi de zi pentru a-și păstra sănătatea la cote maxime.
Vin doar după masă, fără carne roșie, mult sport
Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae Hâncu, se declară un mare amator de salate, de fructe dar admite că nu-şi refuză nici un vin bun. „Întotdeuana urmez eu însumi sfaturile pe care le dau. Sportul ocupă un loc important în viața mea. Am făcut sport de performanță până la 27 de ani, după ce m-am lăsat am continuat să fac sport. Pe la 40 de ani m-am apucat de jogging şi alergem zilnic între 3 şi 5 km, după care am înlocuit alergatul cu mersul pe jos în ritm alert, aproape zilnic, şi cu înotul, de câteva ori pe săptămână. În plus, nu există dimineaţă în care să nu fac gimanstică acasă (streching 10-15 min şi câteodată fac şi execiţii cu haltere uşoare).
A doua componentă a stilului meu de viaţă este somnul. Îmi încep activitatea trezindu-mă la ora 5,30 şi niciodată nu mă culc seara mai târziu de 10,30. Şi a treia componentă, poate cea mai importantă, e alimentaţia. Micul dejun, de la care niciodată nu mă abat este format obligatoriu din iaurt și fulgi. Pe la 10,30-11 iau o gustare formată dintr-un baton din prune uscate, scorțișoară, alune sau nuci. Prânzul îl iau în jur de 2-2,30 când mănânc un singur fel de mâncare: legume asortate cu aproximativ 150 grame de peşte sau carne de pasăre. Carnea de porc şi de vită nu există în alimentaţia mea. După masă mănânc un fruct, iar seara, de 30 de ani, mănânc salate.
Consum un bol mare de salată din care nu lipsesc salata verde, salata cu andive sau cu varză albă proaspătă, roşii, castraveţi, ardei, ceapă, usturoi şi maximum 2 linguri de ulei, niciodată sosuri.
În funcţie de consumul energetic din ziua respectivă, mai mănânc uneori 1-2 felii de pâine integrală asociate cu şuncă de pui sau de curcan, piept de pui gătit în casă sau somon pe care îl consum de 2-3 ori pe săptămână, fie gătit, fie afumat.
Sâmbăta şi duminica, la mic dejun, am o omletă albă formată din 3-4 albuşuri de ou foarte bine prăjite pe teflon
fără ulei, în care nu mai adaug nimic. De ani de zile toate mâncărurile mele sunt foarte sărace în sare.
Zilnic, mănânc 3-4 fructe, după masă şi seara după cină, şi 3-4 pahare de vin pe săptămână numai după ce am mâncat.
Iarna nu am o alimentaţie specială pentru că am incluse toate vitaminele, toate sărurile minerale, glucidele, lipidele şi proteiene de care am nevoie pentru protecţia imunitară corespunzătoare. Niciodată nu am consumat suplimente nutritive şi nimic altceva care să-mi crească imunitatea. Cea mai bună pază împotriva răcelilor este evitarea frigul îmbrăcându-mă bine. Dacă sunt obligat să merg la temperaturi sub 0 grade, nu vorbesc pentru a evita pătrunderea bruscă a aerului rece în gură.
Trebuie să recunosc că mai am şi monemente când consum alimente nesănătoase, dar cu moderaţie. De regulă, organismul nu reacţionează semnificativ dacă se produce un abuz, dar dacă abuzul se repetă, atunci organismul începe să reacţioneze.”
Ceapă și usturoi la prima oră
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că nu e nici vegetarian, nici carnivor. „Sunt omnivor şi întotdeauna ascult de corpul meu şi de nevoile sale. Nu pot să spun că am vreun secret anume, ţin cont de nişte lucruri simple, de bun simţ. Pentru mine este foarte importantă odihna. Întotdeauna dorm 7-8 ore. Seara nu mă culc mai târziu de 10-11. Am o alimentație diversificată și echilibrată. Gătesc destul de des şi evit să folosesc prăjirea, dar dacă se mai întâmplă uneori, folosesc doar grăsimi care rezistă la temperaturile de prăjire (uleiul de palmier nehidrogenat şi uleiul de măsline). Îmi place să folosesc pătrunjel, mărar pe care le am şi în grădină şi consum doar sare marină. Îmi place foarte mult peştele pe care îl consum destul de des, îmi place şi carnea de pui şi uneori mănânc şi carne slabă de porc.
– Iau trei mese pe zi, dintre care micul dejun este cea mai importantă. Dimineaţa mănânc în decurs de o oră de când m-am trezit alimente destul de consistente (ouă, carne slabă, peşte, ceapă şi usturoi).
– După 4 -5 ore de la micul dejun mănânc un sandwich, pe care îl prepar eu, format din carne slabă, pâine integrală şi salată. Seara, nu mănânc mai târziu de orele 5-6 şi prefer salatele.
– Beau foarte multă apă şi ceai verde îndulcit cu miere sau neîndulcit. Nu beau niciodată sucuri sau băuturi alcoolice pentru că nu-mi plac.
– Nu am făcut nicun sport de performanţă, dar fac zilnic mişcare: merg pe jos, urc scări, lucuri simple.
– Alimente nesănătoase gen fast food nu consum niciodată pentru că nu mi-e poftă de aceste alimente.
„Nu consum niciodată alimente procesate. Prefer legumele, mai ales pe cele din familia verzei (albă, roșie,
de Bruxelles, rucola, gulia) și fructele”.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Nutriționistul Corina Zugravu bea multe căni de ceai verde sau negru, iar masa de seară o înlocuiește cu o mână de seminţe de floarea soarelui sau dovleac.
„Secretele mele, dacă se pot numi aşa, sunt două. Întâi mă cântăresc de ani de zile cam o dată pe săptămână şi de îndată ce văd că o iau în sus, tai din calorii. Celălalt secret este că fac foarte multă mişcare, fie iarnă, fie vară. Nu în sensul că mă duc la sală, sau ceva…ci în sensul că nu folosesc niciodată liftul (şi stau la ultimul etaj), pentru distanţe mai mici de 7 km nu iau niciun mijloc de transport ci merg pe jos, chiar dacă asta înseamnă să car şi cumpărături de 10-12 kilograme după mine, iar in vacanţe fac în mod regulat lungi drumeţii. Când nu am timp să fac atâta mişcare cătă aş vrea, reduc aportul caloric şi pun accent pe alimente bogate în proteine şi pe fibre. Beau multe căni de ceai verde sau negru şi masa de seară o înlocuiesc cu o mână de seminţe de floarea soarelui sau dovleac. Oricum, alimentaţia mea este în mod obişnuit bazată pe produse naturale, cu lactate degresate, legume (pe cât posibil crude), cereale integrale şi leguminoase. Mănânc des şi puţin şi niciodată nu mă ridic de la masă cu burta plină. Deşi beau regulat cafea şi, din când în când, un pahar de bere sau vin roşu sec, nu (mai) fumez de 10 ani (m-am lăsat de pe-o zi pe alta şi fără să mă îngraş ulterior cu vreun gram).
În sezonul rece mănânc la fel ca în restul anului, dar nu uit de ceaiuri de plante şi mănânc citrice, kiwi şi murături. Şi încă ceva: că e viscol sau că sunt -20 de grade, nu mă abat de la programul de mişcare în aer liber, desigur, îmbrăcată gros, ceea ce este sinonim cu tradiţionala călire, de care multă lume uită în lumea contemporană”. (Elena Oceanu)
Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…
Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…
Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…
Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…
Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…
Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…