Sari la conținut

Cum se manifestă una dintre cele mai temute boli cu transmitere intimă. Lasă sechele grave, dacă nu e tratată

Simptome sifilis
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptomele si complicatiile sifilisului

Sifilisul este o boală cu transmitere intimă cauzată de bacteria Treponema pallidum. Medicii spun că descoperit la timp și tratat în stadii incipiente boala se vindecă. Însă în lipsa tratamentului, sifilisul poate conduce la dizabilități, tulburări neurologice și chiar la deces.

Boala se transmite prin sex neprotejat, prin transfuzii de sânge, dar și de la mama la copil.

Evoluția bolii are patru stadii: primar, secundar, latent și terțiar

  • Stadiul primar – în aproximativ 3-90 de zile, cu o durată medie de 21 de zile după expunere, în zona genitală apare o mică rană care deși nu este vizibilă, mai ales la femei, nu este nici dureroasă, ea există. După două luni rana se vindecă de la sine, nu lasă urme. Acesta este un stadiu foarte contagios.
  • Stadiul secundar – apare după 4-10 săptămâni de la infectare, cu o durată de 1-3 luni. Apar răni pe palme, picioare. Acestea nu sunt însă dureroase și uneori sunt trecute cu vederea de pacientă/pacient. Apar și negi moi în zona intimă și pete albe în gură. Apar mici noduli la coate, nodulii limfatici sunt umflați și ei, iar uneori apare febra, apar probleme renale sau hepatice. Uneori simptomele trec de la sine, dar boala continuă să existe în corp. Este un stadiu extrem de contagios.
  • Stadiul latent – infecția nu are manifestări dar ea progresează vertiginos și netratată devine agresivă.
  • Stadiul terțiar – este forma cea mai gravă a bolii, deja organele interne, creierul sunt grav afectate. Poate să apară paralizia, demența, bolile de inimă, de ficat. Deși nu este contagios dar are cele mai periculoase simptome precum sunt afectarea inimii, vasele de sânge, ficatul, oasele, articulațiile, gingiile. De asemenea, este un stadiu care apare și la 10 și la 30 de ani de la declanșarea infecției în organismul uman. Atenție! Deteriorarea organelor interne înseamnă că acest stadiu poate fi letal.

Sifilisul poate însă să fie tratat cu succes în primele etape de boală. De regulă, tratamentul include administrarea de antibiotice pentru o perioadă largă de timp. Inclusiv nou-născutul care are sifilis va fi tratat.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel