Sari la conținut

Cum se manifestă una dintre cele mai frecvente boli de vară?

Vara bate la ușă, iar pericolul bolilor diareice ne pândește la tot pasul. O înghețată de la colțul străzii, un fruct pe care uităm să-l spălăm sau un virus care se transmite ușor în sezonul cald reprezintă cauze frecvente ale gastroenteritei estivale.

Diareea de vacanță

O formă frecventă de gastroenterită este diareea călătorului sau diareea de vacanță. Această infecție digestivă apare de obicei din cauza consumului de apă sau alimente contaminate cu germeni specifici destinației de vacanță. „Între 30% și 50% dintre turiști suferă un sindrom diareic acut ca urmare a unei infecții enterice”, semnalează dr. Mariana Soameș. Medicul ne atrage atenția că bacteriile proliferează rapid acolo unde igiena este precară, cum se întâmplă frecvent în unele stațiuni turistice.

Cauze și simptome

Gastroenterita poate fi cauzată de virusuri, bacterii sau paraziți. Diareea călătorului este produsă de germeni enterici precum Escherichia coli, Salmonella, Shigella ș.a., care sunt contactați de turiști prin consumul de apă sau alimente contaminate (crude sau insuficient preparate termic). La copii, boala diareică acută poate fi provocată de infecția cu rotavirus.
În general, boala debutează brusc, la 12-72 de ore după infectare, cu următoarele manifestări:

  1. diaree apoasă;
  2. lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături;
  3. crampe abdominale, borborisme;
  4. stare generală alterată din cauza deshidratării;
  5. oboseală;
  6. febră.

Gastroenterita este neplăcută, dar autolimitată. „Ea necesită însă un tratament rapid și eficient pentru a se evita deshidratarea. Iar în cazul în care suntem în vacanță, cu atât mai mult avem nevoie de o soluție care țintește cauza diareei și nu are efecte secundare”, explică dr. Mariana Soameș. Deshidratarea trebuie evitată mai ales la copii de vârstă mică, vârstnici și persoane cu anumite boli cronice, în cazul cărora pierderile hidroelectrolitice pot avea o semnificație gravă.

Un antidiareic potrivit pentru întreaga familie

Tratamentul gastroenteritei este simptomatic și cuprinde:

  1. asigurarea unui aport hidric crescut prin consumul de ceaiuri (mentă, afine), supă limpede (fără carne), soluții de rehidratare orală (mai ales la copii);
  2. repaus alimentar de scurtă durată urmat de consumul unor alimente ușoare (orez, morcovi fierți, paste, banane, mere coapte);
  3. administrarea de medicamente antidiareice.

„Ideal este ca în trusa medicală de vacanță să avem un antidiareic ce poate fi utilizat de întreaga familie – adulți și copii, care acționează rapid și eficient, iar în același timp restabilește funcția normală a intestinului.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel