Cum se manifestă carenţa de fier din organism

Hemoglobina, pigmentul din globulele roșii care poartă oxigenul prin sânge în tot organismul, nu poate fi produsă fără fier.

Carența de fier duce rapid la accelerarea respirației, pentru că inima pompează mai mult, iar plămânii încearcă să să crească aportul de oxigen al organismului. Fierul este necesar și pentru fabricarea mioglobinei, un pigment asemănător, care stochează oxigenul în mușchi.

Enzimele care conțin fier conțin fier catalizează conversia beta-carotenului ce se găsește în multe vegetale pigmentate ca morcovii, ardeii roșii, caisele și cantalupii, într-o formă activă a vitaminei A.

Alte enzime care conțin fier sunt necesare pentru sinteza ADN, ARN și a colagenului, care este esențial pentru sănătatea gingiilor, dinților, cartilajelor și oaselor.

Bărbații și femeile au necesaruri diferite de fier. Femeile, din cauza menstruației, au nevoie de aproape de două ori mai mult fier.

Aportul inadecvat de fier pe o perioadă lungă de timp poate duce la anemie feriprivă, iar simptomele cuprind infecții cronice ale urechilor, gingiilor și pielii, oboseală excesivă, lipsă de vigoare și paloare accentuată.

 

 

 

LISTĂ cu cele mai naturale surse de fier:

Vegetarienii au risc mare de a face acest tip de anemie. Măruntaiele, mai ales ficatul și rinichii, sunt sursele cele mai bune de fier. Acesta se găsește și în alte cărnuri, în sardine, gălbenuș de ou sau legume cu frunze verzi.

Aproximativ 25% din fierul din carne (fierul hem) este absorbit de organismul uman in timp ce fierul vegetal este absorbit în proporție de doar 10%, din legume, fructe uscate, cereale integrale sau cereale pentru micul dejun îmbogățite. Totuși, fierul vegetalse absoarbe mai bine dacă alimentele sunt însoțite de alimente sau băuturi bogate în vitamina C.

  • Ficat de pasăre, ficat de porc;
  • Carne roșie (somon, sturion, vită, vițel, porc, miel, oaie);
  • Carne de pasăre, fructe de mare;
  • Cereale fortificate cu fier;
  • Semințe de quinoa, spirulină, alge;
  • Plante cu frunze verzi: spanac, urzici, ștevie, varză, broccoli, salată, ceapă și usturoi verde, pătrunjel, mărar, leuștean;
  • Sfeclă roșie;
  • boabele de cacao
  • Fasole, oleaginoase (nuci, migdale, caju, alune, arahide, semințe, susan);
  • Fructe confiate – caise, prune, stafide.

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

24 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

12 ore ago

Citeste si: