Din cuprinsul articolului
Anual, în Romania, 7.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Din păcate, în circa 60 % din cazuri, cancerul mamar este depistat în stadii avansate, respectiv III și IV.
Cancerul mamar este curabil în stadiul I sau II, însă, pentru a fi descoperit la timp, se recomandă o atenție deosebită prevenției, care se face mai ales prin autoexaminarea sânilor. Începând cu vârsta de 20 de ani, fiecare femeie ar trebui să-și autoexamineze sânii lunar.
„Orice modificare constatată la nivelul sânului prin autopalpare, măcar o dată pe săptămână, mai ales după ce se încheie ciclul menstrual, când sânii sunt mai liniștiți, apropiați de o perioadă de acalmie hormonală, fără manevre brutale sau apăsări puternice, trebuie prezentată medicului și apoi unui specialist care să confirme sau să infirme prezența unei modificări. Această modificare este interpretată și apoi aprofundată dacă este cazul unei investigații. Cancerul de sân, deci, nu doare”, atenționează conf. univ. dr. Ion Daniel.
Între 20 și 39 de ani
• Autoexaminarea sânilor – o dată pe lună
• Examinare clinică – o dată la trei ani
Între 40 și 50 de ani
• Autoexaminarea sânilor – o dată pe lună
• Examinare clinică – o dată pe an
• Mamografie – o dată la doi ani
După 50 de ani
• Autoexaminarea sânilor – o dată pe lună
• Examinare clinică – o dată pe an
• Mamografie – o dată pe an
Teama nu este un bun sfetnic pentru femei în materie de sănătate a sânului. Anxietatea și spaima nu conduc la nimic bun. Dr. Ion Daniel crede că eforturile medicilor trebuie să meargă în direcția unei atitudini echilibrate, rezonabile, să se știe că în chiar apariția unei tumori, malignă sau benignă, există soluții. Acestea sunt cu atât mai eficiente cu cât diganosticul se pune mai precoce. „Dacă o tumoră este descoperită până în stadiul 1, vindecarea este 95%, ceea ce înseamnă enorm de mult. Șansele se înjumătățesc în al doilea stadiu. Există soluții, dar pentru ca ele să fie aplicate trebuie accesate. Există oameni care fie nu au încredere, fie unii au o încredere aproape oarbă. Oamenii trebuie să învețe să gândească în termeni de stadiu”, spune dr. Ion Daniel.
Este deosebit de importantă cunoașterea semnelor și simptomelor care să orienteze femeile și să le determine să se prezinte la un examen de specialitate cât mai rapid, în timp util, înainte de extinderea bolii, crescând astfel considerabil șansele de vindecare.
Cele mai frecvente semne și simptome sunt :
– un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, acești noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.
– durerea prezentă la nivelul sânilor, deși un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
– modificări cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați (aspect de „coajă de portocală”), aderentă de nodul. Apariția pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulcerații.
– mărirea neobișnuită de volum a unui sân.
– modificări ale conturului sânilor.
– apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală).
– mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat.
– apariția unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
– palparea în axilă a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroși.
– în puține cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…