Din cuprinsul articolului
Autoexaminarea sânilor sau examinarea regulată a sânilor de către dvs. este una dintre cele mai bune modalități de a detecta cancerul de sân precoce. Detectarea precoce este una dintre cele mai bune modalități de a trata cancerul cu succes. Deși autoexaminarea poate să nu detecteze precoce toate tipurile de cancer de sân, medicii cred că autoexamenele regulate, în combinație cu alte metode de screening, pot detecta precoce cancerul de sân.
Cât de fiabile sunt autoexaminările?
Nu toți experții sunt de acord că autoexaminările sunt valoroase sau chiar de încredere. Un studiu din 2008, care a inclus 400.000 de femei din China și Rusia, a raportat că autoexaminarea nu a afectat rata de supraviețuire a cancerului de sân într-un mod semnificativ.
Un studiu din 2015 a constatat că autoexaminările pot fi de prisos, crescând performanța biopsiilor inutile care au rezultat din „detectarea” femeilor a propriilor noduli.
Autoexaminarea nu este factorul decisiv care determină un diagnostic de cancer de sân, așa că Societatea Americană de Cancer recomandă metode suplimentare de screening. Cu toate acestea, autoexaminarea sânilor poate fi un instrument de screening benefic pentru femeile cu risc mediu de a dezvolta cancer.
Autoexaminarile pot fi utile pentru detectarea nodulilor sau a zonelor care se simt diferite. Dacă credeți că ceva este neregulat în sân (sâni), atunci cel mai bine este să discutați cu furnizorul de asistență medicală primară pentru un screening suplimentar.
Cum să faci un auto-examen al sânilor
Ca punct de plecare, alegeți aceeași oră în fiecare lună pentru a vă efectua autoexaminarea sânilor. Dacă aveți menstruație, efectuați autoexaminarea sânilor după menstruație. Pentru femeile care nu mai au menstruație sau care au menstruații neregulate, cel mai bine este să alegeți o zi în fiecare lună. Alegeți o zi care să fie ușor de reținut, de exemplu, prima sau ultima zi a lunii. Odată ce ai stabilit când urmează să faci autoexaminarea sânilor, urmează pașii de mai jos.
Pasul 1
În fața unei oglinzi, stai dreapta și pune-ți mâinile pe șolduri. Observați dacă sânii dvs. au forma, dimensiunea și culoarea obișnuite. Sânii nu trebuie să aibă distorsiuni sau umflături vizibile.
Dacă observați că un mamelon și-a schimbat poziția sau observați roșeață, erupție cutanată, umflare, gropiță, încrețire sau bombare a pielii, discutați cu medicul dumneavoastră.
Pasul 2
Ridicați brațele și căutați aceleași schimbări. În timp ce vă uitați în oglindă, căutați semne de lichid care iese dintr-unul sau din ambele mameloane. Lichidul poate fi apos, lăptos, gălbui sau chiar sângeros.
Încă o dată, dacă observați vreun semn de lichid care iese dintr-unul sau ambele mameloane, consultați-vă medicul.
Pasul 3
Pe lângă verificarea în fața unei oglinzi, puteți efectua și autoexaminarea sânilor în timp ce vă culcați. Mulți experți în sănătate încurajează această metodă de examinare, deoarece țesutul mamar se întinde uniform de-a lungul peretelui toracic în timp ce se află întins.
Așezați o pernă sub partea dreaptă și aduceți-vă brațul drept în spatele capului. Folosiți degetele de pe mâna stângă pentru a acoperi ușor zona de intrare a sânilor și axilă. Aplicați o presiune ușoară, medie și apoi fermă, verificând dacă nu există umflături sau noduli.
Asigurați-vă că palpați în jurul întregului sân. De asemenea, puteți strânge mamelonul pentru a verifica dacă există scurgeri.
Repetați pe sânul stâng.
Pasul 4
Multe femei consideră că cel mai simplu mod de a-și simți sânii pentru examinare este atunci când pielea este alunecoasă și umedă. Puteți face acest pas sub duș.
Stai dreaptă și ridică-ți brațul drept deasupra capului. Folosind degetele arătător, mijlociu și inelar de la mâna stângă, apăsați fiecare parte a sânului drept cu o presiune ușoară, medie și apoi fermă.
Observați orice diferență, inclusiv noduli, pete groase sau alte modificări.
La fel ca în pasul 3, palpați în jurul întregului sân, inclusiv areolei și mamelonului, verificând dacă există scurgeri.
Repetați acești pași pe sânul stâng.
Dacă se întâmplă să găsești un nodul în sân, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să te sperii. Multe femei au niște noduri sau zone nodulare în sâni și se dovedesc a fi benigne. Există numeroase cauze ale nodulilor non-canceroase, inclusiv modificări hormonale sau leziuni.
Dacă observați un nodul sau o altă modificare a sânilor care este îngrijorătoare, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră. Dacă vă programați, poate fi necesar să faceți o ecografie sau o mamografie pentru imagistică.