Sari la conținut

Cum se depozitează corect pâinea ca să nu mucegăiască. Trucul unui brutar

paine
Foto: Kate Remmer/Unsplash

Din cuprinsul articolului

Cum se depozitează corect pâinea. Pâinea este o prezență constantă în aproape orice gospodărie, dar este frustrant să descoperi că pâinea proaspăt cumpărată s-a mucegăit în doar câteva zile.

Cu toate acestea, potrivit unui expert în alimentație, mucegăitul pâinii ar putea fi rezultatul unor greșeli în modul de depozitare, iar respectarea unor metode corecte ar putea prelungi durata de păstrare cu până la șapte zile, conform informațiilor furnizate de Mirror.

Cât de mult te preocupă locul și modul în care îți depozitezi pâinea? Maurizio Leo, un brutar experimentat, a subliniat că mulți cred că cel mai bun loc pentru a păstra pâinea este frigiderul, deoarece acesta menține prospetimea multor alte alimente pentru o perioadă mai îndelungată. Cu toate acestea, punerea pâinii în frigider poate fi o idee foarte proastă și ar trebui evitată cu orice preț.

Cum se depozitează corect pâinea

Expertul, cunoscut și ca fondator al The Perfect Loaf, a explicat cu fermitate: „Este crucial să nu depozitați pâinea în frigider. Deși poate părea paradoxal, frigiderul, în ciuda reputației sale de conservator al alimentelor, va accelera procesul de îmbătrânire al pâinii mai mult decât dacă ar fi păstrată la temperatura camerei”.

În schimb, Maurizio a promovat „metoda sa preferată” pentru menținerea prospețimii pâinii, și anume înfășurarea acesteia în Bee’s Wrap, o folie alimentară din ceară de albine. Această tehnică este populară printre brutari, deoarece păstrează pâinea suficient de moale, dar nu excesiv de moale. „Trebuie doar să înfășurați pâinea în folie și să o acoperiți bine. Această folie captuseală cu ceară de albine se va mula perfect pe forma pâinii”, a explicat brutarul.

Pe măsură ce pâinea îmbătrânește, își pierde treptat umiditatea, ceea ce o face să pară veche. Cu toate acestea, stocarea acesteia într-un recipient etanș poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului.

Folia din ceară de albine ajută la protejarea pâinii, permițându-i în același timp să respire adecvat, prevenind astfel acumularea de umezeală în interior și menținându-o proaspătă pentru o perioadă mai îndelungată.

În cazul în care preferați să economisiți bani și să nu achiziționați Bee’s Wrap, puteți utiliza tehnici de depozitare mai simple folosind probabil materiale pe care deja le aveți în bucătărie.

„Pungile de hârtie simple și prosoapele de bucătărie sunt, de asemenea, eficiente în prevenirea uscării excesive a pâinii”, a subliniat expertul.

Dacă nu aveți altceva la îndemână, puteți utiliza și o pungă de plastic. După ce ați învelit pâinea, este important să o depozitați într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina directă a soarelui, precum o cutie de pâine.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel