Fructele oleaginoase înseamnă măsline, nuci, alune, migdale, avocado, nucă de cocos.
Acestea au un conţinut caloric crescut, fiind foarte bogate în grăsimi nesaturate, minerale (fier, zinc, calciu, potasiu, magneziu, seleniu), vitamine (vitaminele B şi E) şi proteine. Ele pot fi consumate ca atare sau sunt folosite la fabricarea uleiului. Deși calorice, sunt foarte sănătoase, întrucât reprezintă hrana preferată a creierului.
Într-adevăr, este important să le consumăm corect, pentru eficiență maximă.
De la nuca de cocos consumăm, mai degrabă, uleiul de cocos, înlocuindu-l pe cel de floarea soarelui. Cea mai bună variantă este o linguriță în salate, deși este rezistent la temperaturi mari.
Fructele oleaginoase prin conţinutul bogat de oligo-elemente (minerale) stimulează sistemul imunitar şi cresc capacitatea de apărare a organismului.
Cuprul este elementul esenţial în producerea unor substanţe numite interleukine, care combat infecţiile virale şi bacteriene.
Scad nivelul colesterolului în sânge şi în special a fracţiunii LDL-colesterol datorită grăsimilor nesaturate şi în special a acidului linoleic (omega 6). Acesta este un acid gras esenţial, precursor al prostaglandinelor, substanţe ce asigură buna fluiditate a sângelui, elasticitatea pereţilor vasculari şi menţinerea tensiunii arteriale.
Îmbunătăţesc fertilitatea masculină şi calitatea spermei prin aportul de seleniu.
Nucile ameliorează simptomele sindromului pre-menstrual prin conţinutul de vit. B6.
Fermitatea şi catifelarea pielii este dată de aportul de acid linoleic care menţine intactă structura şi asigură hidratarea corespunzătoare. Vit. E şi zincul sunt şi ele implicate în asigurarea calităţii pielii, iar proprietăţile antioxidante ale vitaminei E încetinesc procesul de îmbătrânire.
Uleiul de măsline este cel mai bine absorbit din intestin şi are efect benefic asupra funcţiilor digestive, îmbunătăţind tranzitul intestinal şi prevenind constipaţia. Ținut în gură pentru câteva minute uleiul de măsline păstrează albeaţa dinţilor şi întăreşte gingiile.
Uleiul de măsline e bogat în grăsimi mono-nesaturate (protector cardiac), iar uleiul de floarea-soarelui în vit. E (antioxidant).
Migdalele sunt bogate în vit. E şi sunt una din cele mai bune surse vegetale de calciu.
Fisticul conţine fier şi calciu. 100 g nuci aduc doza zilnică de cupru şi vit. E. 1 pumn de alune sau nuci pe zi cresc performanţele intelectuale.
Sunt mulți care nu înțeleg importanța înmuierii acestor fructe oleaginoase. De ce să le hidratăm înainte de consum?
Semințele, nucile, cerealele și boabele sunt acoperite de substanțe protectoare numite inhibitori de enzime. Înmuierea, hidratarea prealabilă permite eliberarea substanțelor nutritive și neutralizarea inhibitorilor.