Sari la conținut

Cum se așează corect tacâmurile la masă, în stânga sau în dreapta. Puțini știu acest detaliu

Sursă foto: Cum se așează corect tacâmurile la masă
Așezarea tacâmurilor la masă

Cum se așează corect tacâmurile la masă. Așezarea tacâmurilor la masă este o parte esențială a etichetei și a bunelor maniere la masă. Fiecare tacâm trebuie plasat într-o poziție specifică pentru a permite o folosire eficientă și pentru a crea o estetică plăcută mesei.

Dacă urmează să găzduiești o cină formală, atunci e recomandat să urmezi câteva reguli. Pentru început trebuie să așezi o farfurie în centrul decorului și să pui furculițele în stânga farfurii, cuțitele și lingurile se vor așeza în dreapta acesteia.

Tacâmurile trebuie puse în ordinea în care vor fi folosite începând din exterior. Lamele de cuțit trebuie să fie orientate către farfurie, iar vârfurile furculiței trebuie să fie orientate în sus, spun specialiștii în etichetă.

Furculița și lingurița de desert trebuie așezate deasupra setului, cu furculița îndreptată spre dreapta și lingurița deasupra furculiței, îndreptate spre stânga.

Dacă urmează să servești salată și supă, e recomandat să așezi farfuria pentru salată deasupra farfuriei principale, iar peste farfuria de salată ar trebui să pui bolul pentru supă.

Cum se așează corect tacâmurile la masă: furculița

Sursă foto: ruhbastard de la Pixabay

Furculița se așază pe partea stângă a farfuriei, cu mânerul îndreptat către marginea exterioară a mesei și cu vârful furculiței îndreptat către interiorul farfuriei. Este plasată la aproximativ 2 cm deasupra farfuriei și este aliniată cu partea de jos a cuțitului.

Dacă sunt necesare mai multe furculițe pentru diferite feluri de mâncare, furculița principală pentru felul principal va fi așezată mai la exterior, iar celelalte vor urma spre interior. De exemplu, furculița pentru salată poate fi așezată mai aproape de farfurie decât cea pentru felul principal.

Furculița este ținută în mâna dominantă, cu mânerul așezat confortabil în palmă și cu degetele îndreptate către vârful furculiței. Degetul mare trebuie să se afle pe partea superioară a mânerului, iar celelalte degete să se sprijine pe partea inferioară a mânerului.

După ce ați folosit furculița pentru a lua mâncarea, poziționați-o cu mânerul în jos pe partea inferioară a farfuriei. Nu o lăsați să atârne pe marginea farfuriei sau pe masă, ci așezați-o cu grijă pe partea sa inferioară.

Așezarea cuțitelor la masă

Cuțitul se plasează pe partea dreaptă a farfuriei, cu lama orientată către interior și cu mânerul către marginea exterioară a mesei. Este plasat la aproximativ 2 cm deasupra farfuriei și este aliniat cu partea de jos a furculiței.

Dacă sunt necesare mai multe cuțite pentru diferite feluri de mâncare, cuțitul principal pentru felul principal va fi așezat mai la exterior, iar celelalte vor urma spre interior.

Cuțitul este ținut în mâna dominantă, cu mânerul așezat confortabil în palmă și cu degetele îndreptate către vârful lamei. Degetul mare trebuie să se afle pe partea superioară a mânerului, iar celelalte degete să se sprijine pe partea inferioară a mânerului.

După ce ați folosit cuțitul pentru a tăia sau a tăia mâncarea, poziționați-l cu lama în jos pe partea inferioară a farfuriei.

Lingura de masă

Lingura și lingurița se așază pe partea dreaptă a farfuriei, în afara cuțitului și a paharului, cu mânerul îndreptat către exteriorul mesei și cu partea concavă orientată către farfurie. Ele sunt așezate în ordinea utilizării lor, de la exterior spre interior.

Dacă sunt necesare mai multe linguri pentru diferite feluri de mâncare sau deserturi, lingura principală pentru felul principal sau pentru supă va fi așezată mai la exterior, iar celelalte vor urma spre interior.

Lingura este folosită pentru a consuma mâncarea lichidă, cum ar fi supa sau ciorba, în timp ce lingurița este folosită pentru a consuma deserturile, cum ar fi înghețata sau budinca. În timp ce țineți lingura sau lingurița, aduceți-le la gură și consumați mâncarea cu mișcări ușoare.

După ce ați terminat de folosit lingura sau lingurița, poziționați-le pe partea inferioară a farfuriei sau pe farfurie, cu partea concavă orientată către farfurie.

Șervețelele și paharele

Sursă foto: Alexa de la Pixabay

Șervețelul trebuie pliat într-un mod simplu și așezat pe lateralul farfurie principale. În ceea ce privește aranjarea sevețelelor, aici nu există reguli stricte. Fie îndoiești șervețelul în jumătate și-l așezi în stânga farfuriei, sub furculițe, fie îl îndoiești și îl așezi în centrul ultimei farfurii sau pe lateralul farfuriei principale. Este recomandat să alegi șervețele de in sau bumbac pentru cine formale sau șervețele de hârtie de înaltă calitate pentru cinele relaxate.

Urmează aranjarea paharelor.

Paharul de apă și paharul de vin ar trebui așezate în dreapta setului de farfurii, chiar deasupra cuțitului de masă. Dacă servești vin roșu, cât și vin alb, este recomandat să incluzi câte un pahar pentru fiecare tip de vin.

Nimic nu spune mai bine „ocazie specială” decât o față de masă din până albă. Fața de masă ar trebui să cadă cel puțin un picior sub partea de sus a mesei și nu ar trebui să fie mai aproape de 15 cm de sol, spun specialiștii.

Întinde fața de masă și ai grijă să o aranjezi cât mai bine astfel încât să nu se șifoneaze înainte de așezarea tacâmurilor și a farfuriilor.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel