Din cuprinsul articolului
Scădere rapidă în greutate în doar o săptămână fără dietă – este posibil. Nutriționistul Anastasia Kostomaha a indicat ce trebuie să faceți pentru a obține rezultate stabile.
Potrivit ei, este suficient doar să renunți la consumul unui anumit aliment după-amiaza. Medicul spune că restricția include toate alimentele sărate.
Pierdere rapidă în greutate într-o săptămână
„Desigur, multe depind de scopul dietei tale: pentru sănătate sau armonie. În primul caz, ne putem aștepta la o dinamică pozitivă nu mai devreme de o lună de respectare strictă a regulilor nutriționale prescrise de un specialist. Pentru o pierdere în greutate rapidă și, cel mai important, delicată, este suficient să renunți la sare sub orice formă după-amiaza. Excesul de apă va dispărea, umflarea va dispărea, iar în doar o săptămână o persoană se va simți mai slabă și mai bine”, spune specialistul.
O dietă bogată în sare are, de asemenea, un efect negativ asupra organismului. Deoarece sarea alimentară este principala sursă de sodiu, consumul ei excesiv duce la probleme precum:
- creșterea tensiunii arteriale;
- risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral;
- retenția de lichide în organism și apariția edemului; risc crescut de cancer de stomac;
- deteriorarea și inflamația mucoasei gastrice, ceea ce crește vulnerabilitatea acesteia la agenți cancerigeni;
- creșterea numărului de bacterii patogene Helicobacter pylori, care poate provoca apariția ulcerelor gastrice;
- Sarea de masă comună (NaCl) este 40% sodiu și 60% clor.
Sodiul din compoziția sa reglează echilibrul hidric și acido-bazic și, de asemenea, controlează contracția corsetului muscular și transportul impulsurilor nervoase. Cu o lipsă de sodiu în organism, letargia, somnolența și tonusul muscular scad.
Clorul din compoziția sării contribuie la reglarea activității sistemului digestiv al organismului. În consecință, cu deficiența sa, apar probleme cu digestia alimentelor și disfuncționalități în intestine.
Papilele gustative de pe limbă reacționează la sărat. Și de aceea ne plac atât de mult alimentele sărate. Necesarul fiziologic de sodiu pentru adulți este de 1300 mg pe zi, iar pentru copii – de la 200 la 1300 mg pe zi.
Alimentele de origine animală și vegetală conțin sodiu, iar produsele de origine animală au mai mult sodiu decât alimentele vegetale.
Principalele surse de sodiu pentru corpul nostru sunt sarea de masă, sarea de mare și aditivii alimentari care conțin sodiu folosiți în producția de alimente (cum ar fi glutamatul monosodic și nitratul monosodic).
Lipsa de sare din organism stimulează astfel de consecințe negative precum: creșterea nivelului de colesterol „rău”; risc crescut de boli de inima; apariția insuficienței cardiace; creșterea rezistenței celulelor la insulină, care poate provoca formarea diabetului zaharat sau hiperglicemiei.