Majoritatea oamenilor au, la un moment dat in viata, cel putin o cicatrice – una dintre cele mai inestetice si neplacute semne cutanate. In functie de marimea si de adancimea lor, unele cicatrici dispar cu trecerea timpului, insa exista situatii in care localizarea lor in zone expuse sau aspectul extrem de neplacut cer estomparea lor prin anumite proceduri estetice.
Anumite parti ale corpului sunt mai predispuse la cicatrici comparativ cu altele. Spre exemplu, pe genunchi si pe coate cicatricile sunt mai vizibile deoarece in timpul procesului de vindecare se efectueaza miscari si intinderi ale regiunii ce nu pot fi evitate si care ingreuneaza procesul de refacere. Fie ca este vorba despre cicatrici aparute in urma unor accidentari sau in urma unor interventii chirurgicale, orice leziune cere timp pentru vindecare.
”Sunt multe situatii in care rezultatele tratamentului cu peeling-uri si creme nu sunt satisfacatoare, iar atunci se poate apela la procedura de estompare a cicatricilor cu laser sau la atenuarea ori ingustarea lor prin chirurgie estetica. Interventia chirurgicala implica mai multe tipuri de proceduri, in functie de complexitatea cazului”, explica Dr. chirurg estetician Calin Dobos.
Tratamentul cicatricilor este recomandat doar in cazurile in care se preconizeaza o imbunatatire a aspectului lor. Estomparea cicatricilor mature tine de mai multe aspecte, precum adancimea lor, daca au fost bine suturate si tratate, localizarea lor pe corp, varsta persoanei respective, cauza aparitiei, dar mai ales de capcitatea genetica de vindecare. In multe cazuri ele nu pot fi indepartate in totalitate, dar se pot face mult mai putin vizibile.
Care sunt solutiile?
Interventia cu laser este unul dintre cele mai solicitate tratamente de estompare a cicatricilor. Majoritatea pacientilor cer acest tratament deoarece este o procedura fara dureri si cu o vindecare rapida. Laserul actioneaza la nivelul profund al dermului, efectuand retensionari ale fibrelor de rezistenta. Stratul superficial al pielii este indepartat cu ajutorul energiei luminoase pulsate la un nivel scazut sau cu fascicul luminos continuu. Rezultatele acestui tratament se pot observa in cateva zile de la efectuarea sa.
Cicatricele pot fi atenuate si prin excizie si sutura, indicate pentru cicatrici de dimensiuni mari. Grefa sau transplantul de piele este indicat pentru tratamentul cicatricilor cu o suprafata extinsa, aflate in zone cu mobilitate ridicata (zona cervicala, maini sau zone articulare). Operatia se desfasoara sub anestezie locala sau regionala.
O alta modalitate de eliminare a cicatricii este expanderul tisular, un balonas de silicon cu forme si dimensiuni diferite, care creeaza un surplus de piele normala in vecinatatea cicatricii. Acest surplus poate fi folosit pentru acoperirea defectului rezultat dupa indepartarea zonei cicatriceale. Metodele de tratament sunt variate, fiecare fiind indicata pentru un anumit tip de cicatrice. In tratamentul cicatricilor, peeling-urile, gelurile cu silicon sau cremele special concepute pot ajuta in estomparea treptata a acestora.
Costul unei interventii de indepartare a unei cicatrici prin excizie si sutura este de 300-600 de euro.
Guvernul oferă un nou ajutor financiar pentru persoanele defavorizate. În acest scop, autorităţile au modificat…
Un nou studiu, publicat în revista științifică Alzheimer’s Association, relevă că medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare…
Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai…
Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…
Oamenii se trezesc adesea cu gura uscată sau cu sete extremă, ceea ce le poate…
Credeți că anul 2024 nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor dumneavoastră? Lucrurile vor lua o…