Sari la conținut

Cum scapi de un obicei prost

Charles Duhigg, om de știință și autorul cărții „Puterea Obișnuinței”, susține că deține secretul renunțării la obiceiurile proaste.

Fie că este vorba despre renunțarea la tutun sau despre încetarea bârfei, spune acesta, oamenii ar trebui să înceapă cu pași mici. „Așa se explică succesul programului Alcoolici Anonimi, structurat în 12 etape și care îi învață pe oameni să-și schimbe rutina zilnică”, arată Duhigg.

În plus, neurocercetătorii au descoperit că obiceiurile se formează într-o zonă a creierului numită „basal ganglia”, responsabilă și pentru emoții sau amintiri. „Ne-am obișnuit să facem anumite lucruri în anumite momente. De aceea e bine să ne schimbăm obiceiurile când schimbăm și mediul, adică în vacanță. Nu va mai exista o pauză de masă după care să fumezi și nici un șef care să te enerveze suficient de tare, încât să-ți aprinzi o țigară”, explică omul de știință american.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel