Sari la conținut

Cum scapi de mahmureala de după Revelion? Tudor Ciuhodaru: Sunt două legume de sezon care ne pot face bine

Revelion
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Tradiții care aduc noroc

Cum scapi de mahmureala de după Revelion? Tudor Ciuhodaru: Sunt două legume de sezon care ne pot face bine.

Pentru cei care au întrecut măsura alcoolului în noaptea de Revelion, sunt bine venite câteva tipsuri pentru a scăpa de senzația de mahmureală.

Ce este și când apare mahmureala

Mahmureala este starea care apare după ce ai consumat o cantitate mare de alcool. Atunci când ai senzația de cap tulbure, amețeală, durere de cap sau greață, organismul îți transmite un semnal că ai băut prea mult.

Alcoolul etilic va stimula rinichii sa produca mai multa urina, iar acest lucru inseamna deshidratare, care este manifestata de senzatia de sete sau ameteala.

De asemenea, alcoolul cauzează și scăderea glicemiei, iar în urma acestui lucru apare oboseala, senzațiile de tremurat sau slabiciunea musculară.

În același timp, alcoolul poate irita și mucoasa care căptușește stomacul, producția de acid din sucul gastric va crește, ceea ce duce la durere abdominală, greață și senzație de vaăsatură. Totodată, alcoolul cauzează și durere de cap, pentru că are efect vasodilatator.

Cum scapi de mahmureala de după Revelion?

În acest sens, , Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, a explicat cum putem să ne revenim după noaptea de Revelion, dacă am mâncat prea mult, am băut peste măsură, sau pur și simplu ne simțim obosiți.

„Vorbim iar despre educație pentru sănătate. Despre faptul că un vechi dicton medical spune că este mai ușor să previi decât să tratezi. Iar dacă va referiți la excese, și vorbim aici despre mahmureala, practic este cel mai simplu să nu bei, ca să nu ajungi într-o stare din aceasta dificilă. Prevenția este cea mai importantă”, a declarat Ciuhodaru, potrivit Antena 3.

Tudor Ciuhodaru prezintă remedii simple, pe care te poți baza

Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat câteva remedii care ne pot ajuta să scăpăm de simptomele neplăcute ale mahmurelii.

„Timpul este singurul aliat în această lupta cu mahmureală, pentru că în 24 de ore, acele simptome neplăcute, durerea de cap, starea generală proastă, limba încărcată, dispar de la sine.

Ceea ce ar putea să amelioreze această mahmureală ar fi o hidratare corespunzătoare. Beți multă apă, multe lichide, eventual dulci, pentru că ele favorizează această diureza osmotiva.

Nu uitați că alcoolul este diuretic și toate aceste fenomene neurologice sunt legate în contextul deshidratării. Puteți încerca să mâncați carbohidrați, fructe și legume proaspete.

Sunt două legume care ne pot face foarte bine în această perioadă și sunt vedetele de iarnă.

Pe de o parte, ananasul crud, are acele enzime care favorizează digestia.

Și sfecla roșie, fantastică în această peroada. Are multe fibre, poate fi gătită și în salate, și coaptă, în diverse combinații. Dar ajută foarte bine în această perioada critică.

Dacă avem afecțiuni digestive, cardiovasculare, neurologice, ar fi bine să respectăm regimul dietetic, indiferent că este Revelionul.

Iar orice abatere va fi făcută cu consultarea în prealabil a medicului de familie. Și insist, nu întrerupeți medicația cronică doar pentru a putea mânca sau bea”, a concluzionat Dr. Tudor Ciuhodaru.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel