Din cuprinsul articolului
Cum scapi de greața și durerile de stomac? Mulți oameni apelează la băuturi răcoritoare cu diferite arome, de portocală lămâie sau ghimbir atunci când simt senzația de greață. Dar o băutură gustoasă nu înseamnă un tratament eficient, spun experții în medicină și nutriție.
Sucurile cu aromă de ghimbir, potrivit experților sunt un remediu ideal pentru greață, stomac deranjat, vomă și alte afecțiuni gastrointestinale, deși nu este clar de ce ar avea aceste proprietăți vindecătoare.
Un sondaj din 2019, comandat de Reed’s, Inc., o companie de băuturi răcoritoare, a constatat că mitul băuturii cu aromă de ghimbir a fost transmis de la un om la altul, scrie New York Post.
Sondajul, care nu a indicat dimensiunea eșantionului, a susținut că 86% dintre cei chestionați au spus că au aflat despre băutura cu aromă de ghimbir de la părinți sau bunici. Aproape 9 din 10 (88%) au recunoscut că au dat această băutură cu ghimbir copiilor și altor membri ai familiei pentru a calma durerile de stomac și greața.
Liudmila Schafer, medic gastroenterolog din Kansas City, Missouri, și realizatoare a emisiunii „The Doctor Connect”, a declarat pentru Fox News Digital că băuturile cu aromă de ghimbir de pe piață folosesc arome artificiale, în loc de ghimbir adevărat.
„Aceste sucuri cu ghimbir sunt făcute din apă cu aromă de zahăr, care nu ajută la greață”, a spus Schafer. Și a continuat: „Băuturile cu aromă de ghimbir conțin cantități mari de carbohidrați, zahăr și calorii, ceea ce nu este recomandat pentru diabet sau pentru cei predispuși la diabet zaharat”.
Experții au descoperit că ghimbirul „accelerează golirea stomacului” și „stimulează motilitatea contracțiilor stomacului” (modul în care alimentele se mișcă prin stomac și tractul digestiv) ceea ce ar putea face ca băuturile cu ghimbir să ajute un pacient bolnav, dacă acele băuturi conțin ghimbir adevărat, potrivit lui Schafer.
„Ghimbirul stimulează saliva, bila și secrețiile gastrice, care concurează la receptorii serotoninei 5-HT3, și de aceea ghimbirul natural ajută la greață, dar mai puțin la un stomac deranjat”, a mai spus Schafer.
Suplimentele de ghimbir, a avertizat ea, pot crește riscul sângerare, ceea ce reprezintă un pericol pentru persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui.
Cele mai multe dintre mărcile de bere cu ghimbir și de băuturi cu aromă ghimbir vândute în magazine sunt făcute cu arome sau extracte de ghimbir, a declarat Michelle Rauch, dietetician din Englewood, New Jersey.
Berea de ghimbir, pe de altă parte, este făcută cu rădăcină de ghimbir, planta condimentată care a fost folosită de secole în medicamente pe bază de plante și suplimente. „Rădăcina de ghimbir a fost mult timp asociată cu ameliorarea simptomelor de greață și a altor simptome gastrointestinale”, a spus Rauch.Cercetările legate de efectul ghimbirului asupra bolnavilor de diabet sunt destul de noi, dar se pare ca rezultatele sunt îmbucurătoare. Un studiu din 2015 arată că glicemia celor care îl consumă regulat se păstrează la valori reduse.
Studiul a fost restrâns, așa că este nevoie de cercetări mai ample, care să confirme posibilele efecte benefice ale ghimbirului.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…