Sari la conținut

Cum scapi de diabet. Medicul Radu Țincu: «Nu mai ai nevoie de medicamente dacă…»

Medicul Radu Țincu a explicat în podcast-ul lui Cătălin Măruță ce este diabetul și cum poți scăpa de această afecțiune.

„Diabetul este proporțional cu circumferința abdominală. Cu cât avem circumferința abdominală mai mare, adică depunerea de grăsime de pe abdomen este mai mare în centimetri, cu atât riscul de a dezvolta diabet zaharat este mai mare”, a transmis Radu Țincu.

„Adică ne măsurăm colăcei?”, l-a întrebat Cătălin Măruță pe invitatul său. „Da, da, colăceii. Pentru că acolo în colăcei există adipocite și ele fac ca insulina să nu mai poată funcționa să metabolizeze glucoza”, a explicat medicul.

Medicul Radu Țincu: „O mare parte dintre ei nu vor mai avea nevoie de diabetice”

Potrivit spuselor medicului de la Spitalul Floreasca, pot scăpa de diabet cei care reușesc să scadă în greutate. Dacă se ajunge la greutatea normală, mulți dintre pacienți nu vor mai avea nevoie de medicamente. Important de reținut este că acest lucru se poate întâmpla dacă o persoană nu a ajuns la insulină!

„Există și reversul. Marea Britanie e prima țară din lume care a introdus reducerea greutății prin program național la diabetici. Acest lucru a dus la remisia necesității tratamentului diabetic cu 70%. Dacă într-un an ajungi la greutatea normală nu mai ai nevoie de medicamente pentru diabet.

Pot să scape de diabet dacă nu au ajuns la insulină, pentru că asta înseamnă că s-a epuizat capacitatea pancreasului de a produce. Cei care sunt pe antidiabetice orale, daca vor scădea în greutate și vor ajunge la greutate normală, o mare parte dintre ei nu vor mai avea nevoie de diabetice. Pentru că grăsimea de burtă crește rezistența la insulină”, a povestit medicul, potrivit Click.

Boli cauzate de poluare

Medicul Radu Țincu a explicat că poluarea scurtează durata de viață a persoanelor care trăiesc în zone poluate.

”Din păcate efectele sunt unele foarte cunoscute, însă poluarea nefiind extrem de agresivă și nu cauzează durere, iar oamenii trec cu ușurință peste ea.

Însă știm foarte clar că poluarea scurtează durata de viață a persoanelor care trăiesc în zone poluate, crește incidența bolilor pulmonare cronice, atât la adulți, unde capacitatea pulmonară este diminuată și acești oameni supuși la poluare vor dezvolta fibroză pulmonară, care într-un final va duce la afectarea întregului organism, prin faptul că oxigenarea nu se mai realizează în condiții optime.

De asemenea, această poluare afectează și dezvoltarea copiilor, care sunt cu atât mai vulnerabili la aceste noxe, iar ele, în rândul copiilor, cresc riscul de a dezvolta boli alergice pulmonare, cum ar fi astmul bronșic”, a explicat dr. Radu Țincu, medic primar ATI, la Digi 24.

Poluarea și creșterea mortalității

”Acești oameni vor avea nevoie de spitalizări mai frecvente, vor avea nevoie de tratament pentru bolile cronice, iar copiii afectați vor fi dependenți pe parcursul vieții de medicamente care să producă bronhodilatație și să inhibe reacțiile alergice pulmonare”, a mai spus medicul.

Deși purtarea măștii de protecție a devenit doar ”o recomandare”, medicul spune că este utilă atunci când vine vorba de praf.

”Ne ajută doar pentru acele particule macroscopice, pentru praf, pentru anumite pulberi, însă, din păcate, poluarea este cu atât mai gravă când discutăm de particule ce nu pot fi filtrate de masca de protecție uzuală, fie că discutăm de oxizii de sulf, monoxidul de carbon, metalele grele, care nu pot fi oprite de masca de protecție”, a mai spus Radu Țincu, adăugând că în urma incendiilor de pădure sau a incinerărilor de deșeuri, fumul rezultat are în compoziție și aceste macroparticule care pot fi filtrate, însă și o serie de substanțe, dizolvabile, care trec de filtrele măștilor uzuale.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel