Durerile în gât, nasul înfundat, frisoanele, durerile de cap pot fi simptome ale gripei, dar şi ale virozelor, care trec şi fără să luaţi medicamente.
Dacă aveţi o formă mai uşoară de boală şi nu suferiţi de boli cronice (diabet, afecţiuni renale, hepatice, cardiace), sunt suficiente remediile preparate în casă.
1. Beţi apă
În cazul în care gripa se manifestă prin febră şi vărsături, este important să îi asiguraţi organismului lichide. Cea mai eficientă este apa.
„Nu trebuie să vă speriaţi de febră. Este o reacţie normală de apărare a organismului. La 40 de grade Celsius temperatura corpului, virusurile mai şi mor”, explică medicul de familie Cristian Sever Oană.
Sunt bune şi sucurile de fructe sau băuturile cu electroliţi.
„V-aş recomanda, în special, sucurile proaspete de citrice, preparate în casă”, spune specialistul în alimenta ţie Gheorghe Mencinicopschi. Cât sunteţi bolnavi, staţi departe de băuturile pe bază de cofeină, deoarece vă deshidratează, şi beţi ceaiuri de plante. Vă puteţi da seama dacă sunteţi corect hidratat după culoarea urinei. Când aceasta este galben-pal sau aproape că nu are culoare înseamnă că aţi băut suficiente lichide. Dacă deshidratarea este severă din cauza vărsăturilor, a febrei sau a diareei, cereţi sfatul unui medic.
2. Mâncaţi supă şi omletă cu usturoi
Supele tradiţionale de găină sunt hrănitoare şi descongestionează căile respiratorii.
„Supa făcută din găină de curte are aminoacizi şi ajută organismul să fabrice anticorpi. E mai bine să o serviţi fierbinte, datorită vaporilor degajaţi”, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
Acesta vă mai recomandă ceapa, usturoiul şi prazul pentru că au multă alicină, o substanţă cu efect antimicrobian, antivermifug şi imunomodulator.
„Puteţi încerca şi ouăle scrub, făcute în tigaie, în care aţi pus bucăţele de usturoi, tăiat mărunt. Adăugaţi şi pătrunjel, bogat în vitamina C”, vă sfătuieşte Gheorghe Mencinicopschi.
3. Ascultaţi-vă organismul
Dacă organismul vă spune că trebuie să dormiţi, ascultaţi-l! Odihna reface sistemul imunitar.
„În timpul somnului intră în joc funcţiile restaurative. Organismul intră în repaus şi nu se mai secretă cantităţi mari de hormoni ai stresului”, explică fiziologul Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe, la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti.
Un alt efect de refacere asupra organismului îl pot avea mişcările lente. Dacă vă simţiţi corpul înţepenit şi lipsit de vlagă, faceţi mişcare cât vă ţin puterile.
4. Faceţi duşuri calde
Duşurile calde (băile turceşti) vă relaxează, iar aburii din baie vă descongestionează căile nazale. Nu este rău să folosiţi sare de baie. Nu în ultimul rând, v-ar prinde bine un masaj zdravăn cu spirt sau oţet ori un sfert de oră de saună.
„Masajul mai atenuează durerile musculare”, adaugă medicul Sever Oană. Sauna eliberează de toxine, însă nu se recomandă dacă aveţi temperatură.
5. Infuzii cu măceşe şi echinaceea
Deasupra unui vas cu apă fierbinte în care aţi pus diverse plante cu esenţe tari, inspiraţi şi expiraţi uşor. Este bine să vă acoperiţi capul cu un prosop.
„Infuziile din ceai de măceşe, combinat cu echinaceea şi cu câteva coji de mere uscate şi cu puţin ghimbir sunt bine-venite în răceli”, precizează Mencinicopschi.
Eucaliptul şi menta sunt şi ele foarte eficiente. Metoda nu este recomandată celor cu astm.
6. Comprese pe frunte
Puneţi-vă pe frunte comprese cu apă rece, dacă aveţi febră mare. Vă ajută să combateţi şi durerile date de sinusurile înfundate.
„Vă mai puteţi împacheta şi într-un cearşaf rece, stors bine sau puteţi face un duş rece timp de un minut- două”, adaugă medicul Sever Oană.
7. Gargară cu sare sau bicarbonat
Acest remediu vechi vă ajută să scăpaţi de bacteriile şi de mucusul din gât. E bine să faceţi gargară cu sare dimineaţa, când vă treziţi, dar şi seara, la culcare.
„Vă puteţi face gargară şi cu ceai de muşeţel, în care aţi pus puţin bicarbonat de sodiu. Se mai modifică aciditatea secreţiilor”, afirmă Sever Oană.