Aveţi tendinţa de a mânca mai mult şi în special carbohidraţi? În caz că răspunsul este da, aflaţi că de vină pentru această poftă de nestăvilit de alimente nesănătoase este ,,depresia de ianuarie”.
Nutriţionistul Lygia Alexandrescu a întocmit pentru această perioadă ceva mai dificilă din punct de vedere emoţional, o listă de alimente care vă pot scăpa de aceste stări neplăcute şi vă pot face să uitaţi de facturile mărite sau de faptul că mai sunt câteva zile până la salariu.
Potrivit nutriţionistului, alimentaţia emoţională reprezintă unul dintre efectele negative pe care depresia le are asupra noastră. ,,În astfel de cazuri avem obiceiul să consumăm mari cantităţi de mâncare (de obicei alimente preferate sau nesănătoase), ca urmare a unei stări sufleteşti şi nu a senzaţiei de foame”, suţine specialistul.
Reduceţi consumul de dulciuri şi sursele de cafeină
Astfel, ca să putem trece mai uşor peste această perioadă grea din punct de vedere psihic, e bine să consumăm alimente bogate în vitamina B deoarece iniştitor asupra sistemului nervos. Din grupul vitaminelor B s-a constat că o influenţă deosebită o au cobalamina, niacina şi tiaminna, deoarece scad susceptibilitatea declanşării stării de demotivaţie. De asemenea, este esenţial să se menţină nivelul glicemiei constant, pentru că scăderea glicemiei conduce la apariţia stării de oboseală, a nervozităţii şi deci la o stare psihică neplăcută.
,,Cel mai simplu mod de menţinere a glicemiei constante este de a se reduce consumul de glucide rafinate (ducliuri, băuturi dulci, pâine albă sau cartofi). În plus, trebuie limitate sursele de cafeină (cafeaua, ciocolata, ceaiul, băuturile carbogazoase care conţin cofeină), pentru că această substanţă acţionează ca un excitant asupra sistemului nervos central”, a mai explicat dr. Alexandrescu.
Pe scurt, trebuie urmată o dietă echilibrată punându-se accent pe alimentele care conţin complexul de vitamine B.
Iată câteva reguli de alimentaţie, pentru a trece cu bine peste perioada deprimantă
-carnea, peştele, ouăle şi brânza trebuie să reprezinte 20% din dieta zilnică
-30% din alimentele consumate zilnic trebuie să fie legume (brocoli, sparanghel, varză)
-50% din dieta zilnică trebuie să fie reprezentată de carbohidraţi complecşi (cereale integrale, germeni de grâu, orez brun).