Sari la conținut

Cum scăpați de astenia de primăvară

Iarna, aportul de  vitamine şi minerale scade substanţial, din cauza consumului de alimente sărace în proprietăţi nutritive sau ca urmare a unor diete nesănătoase.

Chiar dacă nu au fost determinate cu exactitate mecanismele cerebrale implicate în această tulburare de sezon, neurologii arate că este vorba despre o implicare a nivelului de serotinină („hormonul fericirii”) melatonină (hormonul somnului) şi cortizol (hormonul stresului).

Frigul şi efortul organismului de a compensa respectivele carenţe determină un consum sporit de energie, ducând astfel la un dezechilibru general şi la instalarea asteniei de primăvară.

Pentru prevenirea ei sau pentru atenuarea simptomelor – cele mai frecvente fiind starea de somnolenţă, nervozitatea,oboseala accentuată şi nejustificată – specialiştii vă recomandă să urmaţi câţiva paşi simpli:

Petreceţi cât mai mult timp în aer liber, la soare

Lumina naturală oferă bună dispoziţie şi vitalitate. Organizaţi-vă timpul astfel încât să petreceţi cel puţin o oră în aer liber, iar, dacă staţi într-o încăpere pe parcursul zilei, lăsaţi să pătrundă prin geam cât mai multă lumină naturală. Atunci când citiţ, lucraţi sau vă relaxaţi, încercaţi să staţi cât mai aproape de geam

Faceţi exerciţii fizice. Vă ajută să combateţi depresia şi oboseala

O jumătate de oră de alergare sau orice altă formă de exerciţiu fizic, de trei ori pe săptămână, sunt suficiente pentru păstrarea unui tonus excelent. Deşi activitatea fizică este pozitivă, excesul este contraindicat.

Acordaţi atenţie propriei persoane

Alegeţi un moment al zilei pe care să vi-l dedicaţi exclusiv şi în care să faceţi numai acele activităţi care vă fac plăcere. De asemenea, nu neglijaţi programul de somn, care trebuie să fie de puţin 6-8 ore noaptea şi, dacă este posibil, un somn scurt după-amiaza.

Renunţaţi la hainele închise la culoare, deoarece sunt deprimante

Înlocuiţi-le cu articole vestimentare mai lejere, în culori vii. Specialiştii recomandă auriul, albastrul şi verdele. Alegeţi-vă hainele astfel încât să nu fiţi puşi în situaţia ca, pe timpul zilei, să vă fie prea frig sau prea cald.

Mâncaţi sănătos

Nu săriţi peste mese, dar nici nu faceţi excese. Micul dejun, prânzul şi cina, plus două gustări asigură atât energia necesară organismului, cât şi menţinerea greutăţii corecte. Cele mai recomandate pentru a scăpa de efectele iernii sunt fructele şi verdeţurile de sezon. Alături de apă, ele ajută la eliminarea toxinelor din organism, reglează funcţiile digestive şi apără ţesuturile de efectele radicalilor liberi, care provoacă îmbătrânirea prematură.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel