Sari la conținut

Cum scăpăm de cicatricile lăsate de acnee

Acneea este o afectiune a pielii care poate da batai de cap chiar si dupa vindecarea ei, prin semnele inestetice pe care le lasa in urma, in special daca nu am rezistat tentatiei de a traumatiza leziunile. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, recomanda celor care isi doresc sa trateze cicatricile post acneice cateva proceduri dermato-cosmetice care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului: microneedling Dermapen, peelingul chimic si microdermabraziunea.

Cosurile reprezinta o problema frustranta pentru oricine se confrunta cu ele, mai ales atunci cand realizeaza ca desi leziunile se vindeca, pielea nu mai are, din pacate, un aspect impecabil.

Semnele hiperpigmentate sau pigmentarea post-inflamatorie este posibil sa dispara spontan, de la sine, in cateva luni sau cu ajutorul peelingurilor chimice sau cremelor depigmentante, insa cicatricile rezultate ca urmare a distrugerii fibrele de colagen sunt mult mai dificil de eliminat. Din fericire, progresele in domeniul medical au permis dezvoltarea unor proceduri eficiente in estomparea sau chiar tratarea lor.

Microneedling (Dermapen)

Dermapen este un aparat utilizat pentru “microneedling”, procedura care consta in generarea de microcanale la nivelul pielii prin traumatizare provocata folosind ace de diametru foarte mic. Dispozitivul are marimea unui pix, este controlat manual si prezinta un capat cu ace de unica folosinta a caror profunzime poate ajunge pana 2.5 mm in functie de zona tratata.

“Aceasta tehnica stimuleaza eliberarea factorului de crestere, productia de fibroblaste si formarea de colagen si elastina in zonele tratate atat prin actiunea mecanica, cat si prin introducerea substantelor active direct in straturile profunde ale pielii. Dupa efectuarea unui numar optim de sedinte, rezultatul este o piele mai curata, mai fina și o reducere vizibila a liniilor fine și a cicatricilor post acnee”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.

Fiecare sedinta dureaza intre 10-20 minute in functie de zona tratata, iar pentru rezultate vizibile sunt necesare 4-8 sedinte la intervale de 4 saptamani. Pentru confortul pacientilor se foloseste crema anestezica inainte de fiecare sedinta. Nu exista contraindicatii absolute, insa procedura este de evitat in cazul persoanelor cu istoric de cicatrici cheloide, tulburari de coagulare si celor aflate in timpul sarcinii.

Peelingul chimic

O solutie buna pentru tratamentul cicatricilor superficiale post-acneice este si peelingul chimic. “Procedura consta in aplicarea pe piele a mai multe solutii chimice – cum ar fi acidul glicolic, acidul tricloracetic, acidul salicilic, acidul lactic, acidul azelaic, acidul kojic sau hidrochinona. Acestea creeaza o rana controlabila, permitand regenerarea normala a pielii si implicit ameliorarea semnelor nedorite”, explica specialistul dermatolog.

Dupa efectuarea procedurii, pielea este temporar mai sensibila la soare si, prin urmare, va fi necesara folosirea unei creme de protectie solara in fiecare zi. Aceasta ar trebui sa aiba mentiunea „spectru larg” pe eticheta, ceea ce inseamna ca protejeaza impotriva radiatiilor UVA si UVB.

“In general, pacientii cu tenul deschis la culoare sunt candidati buni pentru peelingul chimic. Procedura nu este recomandata persoanelor care prezinta un ten cu depresiuni, umflaturi si ridurile mai severe, cazuri in care pot fi indicate alte tipuri de proceduri chirurgicale cosmetice, cum ar fi laser resurfacing, tratament cu acid hialuronic etc. Medicul dermatolog poate determina cel mai adecvat tratament pentru fiecare pacient in parte”, completeaza domnul doctor Laurentiu Vladau.

Microdermabraziunea

Microdermabraziunea este o procedura folosita de cele mai multe ori in combinatie cu tratamente antiacneice, fiind utila in special in acneea comedoniana, non inflamatorie, si avand calitati de depigmentare, anti-oxidare si hidratare profunde.

“Microdermabraziunea reprezinta o exfoliere de profunzime si agresivitate variata, dirijata in functie de particularitatile tenului pacientului. Procedura se realizeaza cu ajutorul unei piese de mana care exercita o presiune negativa la nivelul pielii, care este “micro-bombardata” de cristale sau diamante de dimensiuni microscopice. Rezultatul unei singure sedinte este o curatare profunda, iar consecinta sedintelor repetate este o stimulare a ciclului de innoire natural al pielii, care continua sa functioneze fara a fi “blocat” de mesaje negative de la suprafata incarcata cu diverse impuritati si celule moarte”, explica specialistul dermatolog.

Totodata, microdermabraziunea poate fi utilizata pentru a trata acneea si cicatricile pe care aceasta le lasa in urma ei, tratamentul reusind sa elimine sau sa reduca semnificativ aspectul de cicatrizare usoara. In cazul unor cicatrici adanci, insa, procedura nu va fi in masura sa furnizeze rezultatele dorite, fiind potrivite mai degraba tratamente mai puternice, cum ar fi un peeling chimic, dermabraziune sau tratamentul cu laser.

La randul lor, pacientii care sufera de acnee activa pot beneficia de tratamente de microdermabraziune, care exfoliaza pielea si porii infundati de sebum si reziduri, insa in cazul lor este absolut necesar sfatul unui dermatolog, deoarece actiunea de curatare si eliminare a celulelor pielii poate agrava afectiunea in unele cazuri.

Microdermabraziunea se poate efectua cel mai frecvent saptamanal si pana la o data la opt saptamani, in functie de toleranta pielii si efectele cosmetice dorite.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel