Sari la conținut

Cum scăpăm de „chiriașii” din păr

Infestarea cu păduchi continuă să fie o problemă a omului modern, chiar și  țările cele mai civilizate. În România, cele mai multe cazuri de pediculoză se întâlnesc în mediul rural, însă nu sunt o excepție nici școlile de fițe din Capitală. La fel de bine se pot alege cu astfel de „chiriași” și persoanele care fac duș de două ori pe zi și folosesc un întreg arsenal de creme și săpunuri.

Vestea bună este că pediculoza este relativ inofensivă și foarte ușor de tratat.

„Păduchii sunt mici vietăți negre asemănătoare cu păianjenii, dar microscopici, care se lipesc și se înmulțesc pe firele de păr de pe corp, de pe cap sau din zona genitală. Produc o mâncărime insuportabilă prin mișcarea lor pe piele și se înmultesc extrem de repede. Păduchii sau ouăle lor, lindinii, se văd cu ochiul liber strălucitori, lipite pe firul de păr lângă orificiul de ieșire al firului din piele”, explică dermatologul Anca Zbranca.

Schimb de păduchi la poza de grup

Scărpinatul cu mâna murdară nu face decât să înrăutățească lucrurile, atrage atenția specialistul, existând pericolul ca leziunile să se suprainfecteze.

Interesant este modul în care aceste vietăți își schimbă gazda, în mai puțin de câteva secunde, fie prin intermediul hainelor, a lenjeriei de pat sau a periei de păr de la coafor, fie într-o poză de grup. „Copiii se contaminează unul de la altul foarte ușor (în școli) în timpul jocului, când stau cu capul lânga capul colegilor. Este cunoscută trecerea păduchilor de la un individ la altul în «poza de grup» când «bolnavul» își lipește capul de cel sănătos”, mai arată dermatologul Anca Zbranca.

Potrivit acesteia, gazul, un remediu împotriva pediculozei folosit pe vremea bunicii, este mult prea agresiv pentru pielea capului. Mai potrivite sunt șampoanele și soluțiile speciale care se găsesc în farmacii și au puterea de a elimina paraziții în câteva zile, cu condiția ca întreaga familie să se trateze împreună cu persoana infestată. Costurile acestor preparate variază între 20 și 50 de lei, unele livrându-se la pachet cu un pieptăn special

Andreea Ciulac

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel