Din cuprinsul articolului
După consumul abundent de alimente în timpul sărbătorilor de iarnă, ficatul funcționează până la limită. Situația este complicată la persoanele care suferă de boli cronice și iau medicamente. Un medic specialist a explicat cum se reface organul după sărbători.
Medicul Vladimir Loginov a oferit șapte sfaturi simple, dar eficiente pentru a îmbunătăți funcția hepatică:
- Alimentație. Creșteți consumul de legume și fructe proaspete bogate în antioxidanți: de exemplu, broccoli, spanac, fructe de pădure. Includeți cereale integrale, proteine slabe (pește, pui, leguminoase) și grăsimi sănătoase (avocado, nuci) în dieta dvs.
- Hidratarea. Beți suficientă apă (cel puțin 1,5-2 litri pe zi) pentru a menține hidratarea și expulzarea toxinelor.
- Limitează consumul de alcool. Minimizarea sau elimina complet alcoolul din dieta ta.
- Activitatea fizică. Exercițiile fizice regulate vă vor ajuta să vă îmbunătățiți metabolismul și să mențineți sănătatea ficatului.
- Refuzul de obiceiuri dăunătoare. Evitați fumatul și consumul excesiv de cofeină.
- Condimente. Luați în considerare consul de nucșoură și alte ierburi cunoscute pentru proprietățile lor pentru a susține ficatul, dar numai după consultarea unui medic.
- Somn regulat. Asigurați-vă că dormiți suficient pentru a vă restabili corpul.
Funcția ficatului
Ficatul este un organ vital în corpul uman, care este responsabil pentru o serie de funcții care susțin metabolismul, imunitatea, digestia, detoxifierea, stocarea vitaminelor și alte funcții.
Procesarea nutrienților din alimente
Sistemul digestiv începe imediat să descompună alimentele pe care le consumăm. Nutrienţii intră în sânge şi apoi în ficat, care îi procesează în funcţie de nevoile organismului. În mod normal, ficatul stochează niște nutrienți într-o formă pe care organismul o poate folosi pentru energie rapidă. Restul va fi folosit pentru a produce alte substanțe chimice importante.
Producția de bilă
Acest lichid gros ajută la digerarea alimentelor, în special a grăsimii, pe măsură ce trece de la stomac la intestine. Bila este produsă în ficat, dar este stocată în vezica biliară. Atunci când o persoană mănâncă alimente, bogată în grăsimi, organismul își folosește rezerva biliară pentru a descompune grăsimea.
Îndepărtați toxinele din sânge. Tot sângele din organism trece prin ficat, unde sunt eliminate substanțele nocive, cum ar fi toxinele. Ficatul metabolizează o mulțime de medicamente și alcool și, de asemenea, ajută la eliminarea altor toxine, cum ar fi celulele deteriorate, proteinele și hormonii vechi. Transformă amonia (un produs secundar al metabolismului proteinelor) în uree, care este excretat de rinichi.
Producarea proteinelor. Ficatul controlează sinteza aproape tuturor proteinelor plasmatice din organism, unele exemple includ globulele de legare a albuminei, proteina C, proteina S și toți factorii de coagulare interni și externi.
Metabolismul carbohidraților. Ficatul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin stocarea excesului de glucoză ca glicogen și transformarea glicogenului înapoi în glucoză atunci când este necesar.
Ficatul joaca un rol in functia hormonului tiroidian
Metabolismul lipidic. Ficatul sintetizează și reglează trigliceridele, colesterolul și alte lipide.
Ficatul stochează substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele (A, D, E, K), minerale și glicogen.
Ficatul joaca un rol in functia hormonului tiroidian ca loc de dedificatre T4 la T3.
Organul metabolizează și reglează diferiți hormoni, inclusiv insulină, glucagon și hormoni sexuali. Descompun celulele roșii vechi sau deteriorate, reciclând componentele lor. Ficatul are capacitatea de a regenera țesutul deteriorat, permițându-i să se recupereze după o leziune sau anumite boli.