Din cuprinsul articolului
Fibromul uterin este cea mai întâlnită problemă ginecologică. Este o tumoră beningnă, adică necanceroasă și nu se poate transforma în cancer. Totuși, dacă e de dimensiuni mari poate da simptome supărătoare.
Fibromul uterin crește, de obicei, încet sau deloc. În multe cazuri, acesta se micșorează singur, mai ales după menopauză. Este posibil să nu aveți nevoie de tratament decât dacă sunteți deranjată de simptome. Medicul dumneavoastră vă va recomanda cel mai bun plan de tratament. Este posibil să aveți nevoie de o combinație de terapii.
În cazurile moderate până la severe în care simptomele sunt deranjante, se înrăutățesc sau nu sunt îmbunătățite cu medicamente, fibroamele pot fi tratate prin intervenții chirurgicale prin embolizare. Operația poate presupune îndepărtarea doar a fibromului sau a întregului uter, pe când embolizarea e o procedură nechirurgicală care elimină doar fibroamele, fără să afecteze țesutul sănătos.
Îngrijirea la domiciliu, modificările dietei și remediile naturale pot ajuta la micșorarea fibroamelor și la ameliorarea simptomelor. Modificările stilului de viață de mai jos sunt, de asemenea, importante în prevenirea fibroamelor.
Aceste tratamente naturale pot sau nu să vă ajute în cazul simptomelor fibromului, deoarece ameliorarea depinde de cât de severe sunt simptomele și de dimensiunea fibromului. Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca oricare dintre aceste opțiuni de tratament.
Un studiu clinic efectuat în China a arătat că obezitatea și excesul ponderal au crescut riscul apariției fibromului uterin. Acest lucru se întâmplă deoarece celulele adipoase produc cantități mari de estrogen. Pierderea în greutate poate ajuta la prevenirea sau reducerea dimensiunii fibroamelor.
Dieta ta zilnică este un factor foarte important în tratarea fibroamelor. Alimentația potrivită vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și să vă reduceți riscul. Anumite alimente pot ajuta și la ameliorarea simptomelor.
Alimente de evitat
Conform studiilor, consumul unei cantități mari de carne roșie crește riscul apariției fibromului uterin. Consumul de alcool crește, de asemenea, riscul.
Consumul în exces de carbohidrați rafinați și alimente cu zahăr poate declanșa sau agrava fibromele. Aceste alimente cresc nivelul zahărului din sânge. Acest lucru determină corpul să producă prea mult hormon insulinic. Evitați sau restricționați carbohidrații simpli rafinați precum:
Alimente recomandate
Alimentele viu colorate, cum ar fi fructele și legumele, contribuie la reducerea inflamației și la scăderea riscului de fibrom. Adăugați aceste alimente în dieta dvs. zilnică:
Laptele și alte lactate pot ajuta la reducerea fibroamelor. Produsele lactate conțin cantități mari de calciu, magneziu și fosfor. Acești nutrienți pot ajuta la prevenirea creșterii fibroamelor.
Unele tipuri de vitamine pot ajuta, de asemenea, la reducerea creșterii și a dimensiunii fibromului. Cercetările confirmă faptul că riscul de fibrom poate crește dacă aveți cantități scăzute de vitamina D și vitamina A din surse animale, cum ar fi lactatele.
Fibroamele uterine pot agrava durerile menstruale, balonarea și crampele. O serie de vitamine pot ajuta la ameliorarea acestor simptome:
Puteți găsi aceste vitamine în alimente, precum și sub formă de suplimente. Dacă doriți să începeți să încorporați suplimente în rutina zilnică, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe.
Un studiu olandez a constatat că poate exista o legătură între tensiunea arterială crescută și fibroame. Gestionați tensiunea arterială pentru a vă reduce riscul și pentru a vă îmbunătăți starea generală de sănătate:
Remediile pe bază de plante pot ajuta la tratarea fibroamelor sau la ameliorarea simptomelor asociate. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla dacă aceste remedii funcționează și care este cea mai eficientă doză.
”Tratamentul medicamentos e de două feluri: naturist și hormonal, însă sunt, din păcate, tratamente simptomatice, care să reducă din sângerare, din durere, din disconfort, dar care nu au puterea să trateze fibroamele, doar le pot ține sub control. Să nu crească atât de repede, să crească mai încet,” a explicat, pentru Doctorul Zilei, dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională.
Plantele pot interacționa cu alte medicamente. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua medicamente sau suplimente pe bază de plante.
Medicină tradițională chinezească
Remediile pe bază de plante sunt utilizate în medicina tradițională chineză pentru a încetini creșterea fibromului și pentru a trata simptomele. O formulă pe bază de plante se numește Guizhi fuling sau Gui Zhi Fu Ling Tang. Această formulă conține mai multe plante care acționează pentru a micșora fibromul uterin, pentru a echilibra nivelul hormonilor și pentru a vă menține uterul sănătos:
Un bioflavonoid din ceaiul verde numit EGCG poate ajuta la reducerea dimensiunii și a numărului de fibroame. Acest lucru se poate datora capacității sale de a reduce inflamația și de a elimina toxinele din organism.
Chasteberry
Chasteberry, sau vitex, este luat pentru sângerări menstruale abundente și dreroase. Acest remediu pe bază de plante ajută la echilibrarea nivelului hormonal.
Coaja de isphagula, senna și ulei de ricin
Ierburile fibroase precum isphagula și senna sunt folosite ca laxative naturale. Adăugați aceste ierburi în apă sau suc pentru a ajuta la ameliorarea constipației.
Uleiul de ricin este un ulei din plante care poate fi luat ca supliment pentru a ajuta la constipație ocazională.
Îngrijirea la domiciliu poate ajuta la gestionarea stresului, care poate agrava fibromele și starea generală de sănătate. Încercați aceste opțiuni de tratament care vă pot ajuta să controlați stresul:
În majoritatea cazurilor, fibromele simptomatice sunt tratate cu medicamente hormonale, embolizare, intervenții chirurgicale și alte tratamente. Medicamentele ajută la micșorarea fibromului sau la ameliorarea simptomelor. Operația poate presupune îndepărtarea doar a fibromului sau a întregului uter.
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…