Sari la conținut

Cum să tratezi constipația atunci când ești la menopauza?

Bufeurile din timpul menopauzei
Sursă foto: arhiva doctorul zilei

Menopauza este o perioadă de tranziție pentru femei, care începe adesea între 45 și 55 de ani. Este timpul care începe la 12 luni după ultima menstruație a unei femei și poate dura între șapte și 14 ani. În timpul acestei tranziții, femeile pot prezenta o varietate de simptome asociate cu schimbări ale hormonilor. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale menopauzei este constipația.

Constipația este o afecțiune în care este posibil să aveți mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână, scaune care sunt dureroase, uscate sau noduloase, scaune care sunt dificil sau dureroase de eliminat sau senzația că nu au trecut toate scaunele.

Care este legătura dintre menopauză și constipație?

Tranziția la menopauză afectează fiecare femeie în mod diferit. În acest timp, producția de hormoni feminini estrogen și progesteron scade. Menopauza poate apărea în mod natural odată cu vârsta sau poate fi cauzată de boli, tratamente pentru cancer sau îndepărtarea chirurgicală a ovarelor.

Indiferent de ceea ce declanșează tranziția la menopauză, în acest moment există o schimbare a nivelurilor de hormoni din organism. Deoarece hormonii acționează ca mesageri chimici în organism care ajută la reglarea multor funcții, scăderea estrogenului și a progesteronului va provoca modificări, inclusiv constipație.

Schimbări ce apar odată cu menopauza

  • Creșterea hormonilor de stres. Un rol al estrogenului în organism este de a ajuta la reglarea cortizolului, un hormon de stres. Când estrogenul scade, nivelul cortizolului crește. Nivelurile crescute de cortizol din organism încetinesc procesul de digestie, scăzând mișcarea în colon, ceea ce duce la constipație.
  • Scaune mai uscate și mai dure. Nivelurile scăzute de progesteron pot face ca scaunele să rămână în colon mai mult timp. Cu cât scaunul rămâne mai mult în colon, cu atât se usucă mai mult, ceea ce duce la scaune mici, uscate, dure, care sunt greu de eliminat.
  • Pierderea tonusului muscular. Scăderea estrogenului poate determina o scădere a tonusului muscular, inclusiv a mușchilor din podeaua pelvină. O slăbire a podelei pelvine poate face mai dificilă trecerea completă a scaunului. Această problemă poate fi agravată și mai mult atunci când este combinată cu efortul cronic, care slăbește și mai mult mușchii podelei pelvine.
  • Creșterea durerilor de articulații și de spate. Unele femei vor experimenta dureri crescute la articulații și spate, ceea ce poate limita mobilitatea femeii și poate împiedica mișcarea regulată. Exercițiile fizice ajută la reglarea digestiei, astfel încât această întrerupere poate contribui și la constipație.

dureri abdominale

Cum să tratezi constipația

Există mai multe modalități de a ajuta la ameliorarea constipației cauzate de modificările hormonale din timpul menopauzei.

Efectuarea modificărilor dietetice

Creșterea fibrelor alimentare poate ajuta organismul să se formeze mai bine și să elimine scaunele. Aceasta include fibre solubile și insolubile, care au diferite funcții, după cum urmează:

  • Fibrele solubile se dizolvă și creează un gel care atrage apa. Acest lucru ajută la formarea scaunelor care sunt mai moi, astfel încât să fie mai ușor de trecut. Alimentele cu fibre solubile includ tărâțe de ovăz, orz, nuci, semințe, fasole, linte, mazăre și unele fructe și legume.
  • Fibrele insolubile nu sunt dizolvate în apă și în schimb adaugă volum scaunului, astfel încât acestea să fie mai bine formate și mai ușor de eliminat complet. Alimentele cu fibre insolubile includ tărâțe de grâu, legume și cereale integrale.

Medicamente fără prescripție medicală

Există multe medicamente fără prescripție medicală (OTC, fără prescripție medicală) folosite pentru a trata constipația. Acestea se numesc laxative și sunt soluții pe termen scurt care au moduri diferite de acționare pentru a ameliora constipația. Tipurile de laxative OTC includ:

  • Laxativele care formează în vrac, cum ar fi suplimentele cu fibre, funcționează în mod similar cu adăugarea de fibre alimentare. Ele ajută la formarea scaunelor moi și voluminoase și le fac să treacă mai ușor. Este important să creșteți consumul de apă atunci când consumați laxative care formează vrac, deoarece constipația se poate agrava odată cu aportul crescut de fibre.
  • Osmoticele sunt laxative care aduc apă în colon pentru a ajuta scaunele să treacă. Acestea pot provoca efecte secundare neplăcute, cum ar fi greață, balonare, crampe și diaree.
  • Balsamurile pentru scaun funcționează prin adăugarea de umiditate în scaun pentru a ajuta la reducerea efortului. Această clasă de laxativ este o soluție pe termen scurt care poate provoca dezechilibre electrolitice dacă utilizarea este prelungită.
  • Stimulantele orale și supozitoarele rectale acționează prin declanșarea contracțiilor mușchilor intestinali pentru a ajuta la eliminarea scaunului.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel