Din cuprinsul articolului
„Metabolism” se refera la toate procesele din organism, fie ele de stocare (anabolism) sau de consum de resurse (catabolism). Exista atat un anabolism al muschilor, oaselor (bun, pana la un punct) cat si unul al grasimilor (stocarea grasimilor). Deci un „metabolism crescut al grasimilor” poate sa insemne atat depunere rapida cat si ardere rapida. Catabolismul grasimilor este cel care ii preocupa pe cei mai multi. Daca judecam putin problema, un „metabolism scazut” (sau incetinit) este ceva foarte bun, pentru ca vei trai mai mult. Metronomul biologic are un ritm mai lent. Deci te vei conserva mai bine in timp. Ca broastele testoase. Exista si pasari cu un metabolism accelerat si care traiesc mult, dar ele sunt exceptia, mai ales ca medicina s-a oprit la soricei pentru a face teste (care au o durata de viata scurta), considerand ca sunt un model bun si pentru specia noastra.
Exista componente genetice (informatie inscrisa in ADN) cat si epigenetice (care tin de modul cum se exprima aceasta informatie) care pun fundatia „metabolismului”. Apoi vin reglarile hormonale. Insulina este un hormon anabolic. Testosteronul este catabolic pe grasimi, ca si hormonul de crestere. Hormonii tiroidieni in doze mici stimuleaza anabolismul, dar in doze mari catabolismul (din pacate si cel muscular). Cortizolul creste catabolismul grasimilor (pare bine la prima vedere) dar si pe cel al muschilor (unde ar trebui sa arzi acea grasime). Estrogenul si prolactina induc depuneri de grasime in timp ce progesteronul se pare ca ar ajuta la slabire. Leptina regleaza apetitul (mai putin la persoanele rezistente la leptina, obezii). Si tot asa. Unii oameni se nasc sau raman cu mai multe celule de grasime, mitocondrii sau rezerve hormonale. Altii nu. Faptul ca cineva se ingrasa poate fi un efect al ineficientei productiei de energie sau al dereglarii apetitului, nu al lenei sau lipsei de vointa. Colac peste pupaza, microbiomul este si el responsabil pentru modul cum asimilam si metabolizam alimentele, trimitand semnale, inclusiv de satietate.
Deci daca suspectezi ca ai un metabolism scazut, mergi la un control medical, inclusiv endocrinologic si rezolva intai problemele hormonale, pentru ca poti tine si mama regimurilor daca ovarele, tiroida, testiculele sau centrul de comanda (hipofiza) functioneaza prost. Oricum, orice plan maret de intrare in forma ar trebui sa inceapa cu un control medical si o persoana cu experienta sa isi arunce un ochi macar din avion, mai ales daca ai „imprumutat” programul de pe vreun site „pentru mamici”. Continuarea pe cristianmargarit.ro.
Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…